Łączenie smaków...nie zawsze straszne...za to często obłędne...MODERNISTYCZNA WERSJA FLAMMKUCHEN...
Podczas warsztatów z Panią Magdą Gessler w Warszawie padły kluczowe słowa..."Nie bójmy się łączyć smaków...kolorów...zróbmy to, a efekt będzie naprawde dobry..."
W zeszły sobotni wieczór postanowiłem dla odmiany zrobić przekąskę na słodko...W jednym z poprzednich postów zamieszczony jest przepis od zwyciężczyni Masterchefa- Basi Ritz.
Ja jako ten co nie lubi czerni i szarości postanowiłem połączyć smaki, które na pierwszy rzut oka nie wydawały sie do połączenia...kiwi...granat...banan...w jednej przekąsce...
Wyszło naprawdę obłęde...polecam każdemu...zarówno oryginalną wersję z boczkiem i cebulą, ale i modernistyczną z owocami...
Przepis:
250 g mąki
2 łyżki oliwy z oliwek
125 ml wody (najlepiej gorącej)
1 łyżeczka soli
200 g jogurtu owocowego
2 szt. kiwi
2 banany
1 granat
Mąkę przesiać do miski , dodać sól i wymieszać. Dodać wodę i oliwę . Ugniatać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (jeżeli ciasto będzie się rozpadało, dodać odrobinę więcej wody, jeżeli będzie klejące – mąki).
Ciasto uformować na kształt kulki, przykryć ściereczką i odłożyć na pół godziny.
Po czasie ciasto rozwałkować na bardzo cienkie płaty...
Rozkroić na dowolne kształty...Na wycięte kawałki ciasta rozprowadzamy niewileką ilość jogurtu...następnie nakładamy dowolne 3 składniki...
Można na wierzchu posypać cukrem pudrem, a będzie jeszcze słodsze...
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do max. tem. 250 st. do czasu gdy boki będą ciemnozłote...ok. 10-12 min.
Polecam Bartek B.
Jeszcze sobotnia wersja tradycyjna z boczkiem i cebulą.
Podczas warsztatów z Panią Magdą Gessler w Warszawie padły kluczowe słowa..."Nie bójmy się łączyć smaków...kolorów...zróbmy to, a efekt będzie naprawde dobry..."
W zeszły sobotni wieczór postanowiłem dla odmiany zrobić przekąskę na słodko...W jednym z poprzednich postów zamieszczony jest przepis od zwyciężczyni Masterchefa- Basi Ritz.
Ja jako ten co nie lubi czerni i szarości postanowiłem połączyć smaki, które na pierwszy rzut oka nie wydawały sie do połączenia...kiwi...granat...banan...w jednej przekąsce...
Wyszło naprawdę obłęde...polecam każdemu...zarówno oryginalną wersję z boczkiem i cebulą, ale i modernistyczną z owocami...
Przepis:
250 g mąki
2 łyżki oliwy z oliwek
125 ml wody (najlepiej gorącej)
1 łyżeczka soli
200 g jogurtu owocowego
2 szt. kiwi
2 banany
1 granat
Mąkę przesiać do miski , dodać sól i wymieszać. Dodać wodę i oliwę . Ugniatać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (jeżeli ciasto będzie się rozpadało, dodać odrobinę więcej wody, jeżeli będzie klejące – mąki).
Ciasto uformować na kształt kulki, przykryć ściereczką i odłożyć na pół godziny.
Po czasie ciasto rozwałkować na bardzo cienkie płaty...
Rozkroić na dowolne kształty...Na wycięte kawałki ciasta rozprowadzamy niewileką ilość jogurtu...następnie nakładamy dowolne 3 składniki...
Można na wierzchu posypać cukrem pudrem, a będzie jeszcze słodsze...
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do max. tem. 250 st. do czasu gdy boki będą ciemnozłote...ok. 10-12 min.
Polecam Bartek B.
Jeszcze sobotnia wersja tradycyjna z boczkiem i cebulą.
Komentarze
Prześlij komentarz