Crème de potiron et carottes...czyli krem z dyni i marchewki z dodatkiem aromatycznego curry...




*******************************************************************
                                         Przepis

500g dyni
200g marchewki
cebula
ząbek czosnku
2 łyżki oliwy
kawałek imbiru
1l wywaru warzywnego
100ml śmietany kremówki
curry, sól, pieprz


Marchewki, cebulę, czosnek obrać, pokroić w kostkę. Podsmażyć na oliwie. Dodać imbir...
Po 10/15 min. dodajemy pokrojoną dynię.  Chwilkę dusimy...zalewamy bulionem...
Gotujemy na średnim ogniu ok. 25 min, do momentu gdy warzywa będą miękkie.
Miksujemy blenderem...dodajemy śmietanę...
Doprawiamy curry, solą, pieprzem...
Rozlewamy do miseczek...

bon appétit !!!


W mojej wersji podawałęm krem razem z flammkuchen...pasuje...jest obłęde :)

Polecam Bartek B. :)







Komentarze

Popularne posty