Dynia...ciąg dalszy...Tym razem placek dyniowy z przepisu Kingi Paruzel...
Kingo bardzo chciałem tobie za ten przepis podziękować...placek wyszedł obłędny...Ty zrobiłaś go po raz pierwszy dla przyszłego męża na "kinowej randce", za to ja zrobiłem go po raz pierwszy w środku tygodniaw przerwie uczenia się biologi...Gdzie w tym romantyczność...???haha...
1 szklanka mąki pszennej,
1/2 szklanki cukru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
1 łyżeczka cynamonu,
szczypta soli,
2 jaja,
1/2 szklanki podpieczonej zmiksowanej dyni, (kawałek dyni wraz ze skórą - bez pestek, ponacinać i piec w piekarniku przez 30 min w temp 180C. Po tym czasie łyżką ściągnąć miąższ i zmiksować wszystko na gładką masę)
1/2 szklanki oleju,
pestki dyni
garść żurawiny (ja dodałem zamiast żurawiny pokrojoną czekoladę)
Kingo bardzo chciałem tobie za ten przepis podziękować...placek wyszedł obłędny...Ty zrobiłaś go po raz pierwszy dla przyszłego męża na "kinowej randce", za to ja zrobiłem go po raz pierwszy w środku tygodniaw przerwie uczenia się biologi...Gdzie w tym romantyczność...???haha...
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej,
1/2 szklanki cukru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
1 łyżeczka cynamonu,
szczypta soli,
2 jaja,
1/2 szklanki podpieczonej zmiksowanej dyni, (kawałek dyni wraz ze skórą - bez pestek, ponacinać i piec w piekarniku przez 30 min w temp 180C. Po tym czasie łyżką ściągnąć miąższ i zmiksować wszystko na gładką masę)
1/2 szklanki oleju,
pestki dyni
garść żurawiny (ja dodałem zamiast żurawiny pokrojoną czekoladę)
Wykonanie:
1. Mąkę, cukier, proszek, sodę, sól i cynamon wymieszać w misce
2. Jajka z dynią i olejem zmiksować, wsypać sypkie składniki, dokładnie wymieszać.
3. Do ciasta dodać garść żurawiny(czekolady) i dyni.
4. Ciasto wlać do formy wyłożonej pergaminem, obficie posypać pestkami dyni.
5. Piec 40 minut w temperaturze 180°C. Sprawdzić patyczkiem, czy upieczone.
2. Jajka z dynią i olejem zmiksować, wsypać sypkie składniki, dokładnie wymieszać.
3. Do ciasta dodać garść żurawiny(czekolady) i dyni.
4. Ciasto wlać do formy wyłożonej pergaminem, obficie posypać pestkami dyni.
5. Piec 40 minut w temperaturze 180°C. Sprawdzić patyczkiem, czy upieczone.
Zapraszam do kuchni :)
http://alebabka.blogspot.com/2012/09/wspomnienie-dyniowego-ciasta.html
Bartku dziękuję Ci że spróbowałeś tego przepisu :) wiesz że jestem Twoją wierną fanką! i kibicuję Ci w Twojej pasji! wiem że masz potencjał i cały czas zachęcam cię do udziału w kolejnej edycji MC!! pozdrawiam gorąco Kinga
OdpowiedzUsuńKingo bardzo dziekuję :) Czuję że te słowa są z serca płynące :) O twoim mega talencie juz nie wspomnę...Bardzo bardzo dziękuję :) Pozdrawiam Ciebie serdecznie :)
OdpowiedzUsuń