Ravioli po mojemu...z dynią i szpinakiem oraz z dynią i orzechami...
Dzięki nim dzisiejszy dzień mnie pobudził do łączenia nowych to smaków...opłaci się to...wiem...
********************************************************
Przygotowujemy ciasto:
10 dag mąki pszennej
oliwa z oliwek
1 jajko
Na podstawie tych składników wyrabiamy ciasto i wałkujemy je na ok. 3 mm.
Farsz z dyni i orzechów włoskich...
1/2 kg dyni kroimy w kostkę i wrzycamy do gotującej się wody...gotujemy ok 15 min.. by dynia zmiękła... Wyławiamy i rozdramniamy widelcem...dodajemy garść orzechów włoskich-zmielonych, cukier...mieszamy...by powstał nam farsz :)
Ciasto kroimy na połowę i na jedną z nich układamy niewielkie ilości farszu...obok nich pędzielkiem zamoczonym we wodzie smakuremy brzegi bo mogły bez problemu się skleić...
Nakłądamy na wierzch drugą połówkę ciasta i przykrywamy to delikatnie utwardzając miejsce wokół farszu...
Okrawamy nożem miejsca zlepień by powstały nam "pierożki" ravioli... Wrzucamy na gotującą się wodę z dodatkiem oliwy...
Gotujemy ok. 15 minut do momentu gdy ciasto będzie miękkie...niezwylke pyszny duet...dynia...orzechy...polecam :)
**************************************************************************
Na farsz następny dodajemy do ugotowanej i rozdrobnionej dyni usmażony na oliwie z dodatkiem czosnku szpinak...przyprawiony gałka muszkatołową !!! pamiętajmy aby gałka nie zabiłą smaku szpinaku,leczy by była na 2 planie... Usmażony szpinak dajemy do dyni...doprawiamy solą...pieprzem...Czyności powtarzamy jak poprzednio :)
Smacznego !!! :)
Dzięki nim dzisiejszy dzień mnie pobudził do łączenia nowych to smaków...opłaci się to...wiem...
********************************************************
Przygotowujemy ciasto:
10 dag mąki pszennej
oliwa z oliwek
1 jajko
Na podstawie tych składników wyrabiamy ciasto i wałkujemy je na ok. 3 mm.
Farsz z dyni i orzechów włoskich...
1/2 kg dyni kroimy w kostkę i wrzycamy do gotującej się wody...gotujemy ok 15 min.. by dynia zmiękła... Wyławiamy i rozdramniamy widelcem...dodajemy garść orzechów włoskich-zmielonych, cukier...mieszamy...by powstał nam farsz :)
Ciasto kroimy na połowę i na jedną z nich układamy niewielkie ilości farszu...obok nich pędzielkiem zamoczonym we wodzie smakuremy brzegi bo mogły bez problemu się skleić...
Nakłądamy na wierzch drugą połówkę ciasta i przykrywamy to delikatnie utwardzając miejsce wokół farszu...
Okrawamy nożem miejsca zlepień by powstały nam "pierożki" ravioli... Wrzucamy na gotującą się wodę z dodatkiem oliwy...
Gotujemy ok. 15 minut do momentu gdy ciasto będzie miękkie...niezwylke pyszny duet...dynia...orzechy...polecam :)
**************************************************************************
Na farsz następny dodajemy do ugotowanej i rozdrobnionej dyni usmażony na oliwie z dodatkiem czosnku szpinak...przyprawiony gałka muszkatołową !!! pamiętajmy aby gałka nie zabiłą smaku szpinaku,leczy by była na 2 planie... Usmażony szpinak dajemy do dyni...doprawiamy solą...pieprzem...Czyności powtarzamy jak poprzednio :)
Smacznego !!! :)
Komentarze
Prześlij komentarz