Niedzielne popołudnie...
Niedziela od dawien dawna jest dniem odpoczynku...Każdy z nas lubi w zimowe popołudnie położyć się pod kocem i do rąk dostać filiżankę gorącej herbaty oraz domową przekąskę...Dzisiaj mowa tutaj o roladkach z ciasta francuskiego z parówką...
Roladki z ciasta francuskiego z parówką i ziołami prowansalskimi...
Ciasto:
45 dag mąki
35 dag masła
1 szklana kwaśnej śmietany
2 żółtka
Mąkę siekamy z masłem na bardzo drobne kawałki...
W kubku mieszamy śmietanę wraz z żółtkami...
Wlewamy płyn do posiekanej mąki...wyrabiamy ciasto i tworzymy z niego "kulkę"...chłodzimy ok 1 godz....
Schłodzone ciasto wałkujemy i nakładmy parówkę...posypujemy ziołami i nakładmy na to plaster żółtego sera...
Przykrywamy kawałkiem ciasta...
Wierzch "malujemy" białkiem i posypujemy ziołami...
Pieczemy ok 20/25 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.
Prosta rzecz a cieszy podniebienie...
Polecam Bartek B.
Niedziela od dawien dawna jest dniem odpoczynku...Każdy z nas lubi w zimowe popołudnie położyć się pod kocem i do rąk dostać filiżankę gorącej herbaty oraz domową przekąskę...Dzisiaj mowa tutaj o roladkach z ciasta francuskiego z parówką...
Roladki z ciasta francuskiego z parówką i ziołami prowansalskimi...
Ciasto:
45 dag mąki
35 dag masła
1 szklana kwaśnej śmietany
2 żółtka
Mąkę siekamy z masłem na bardzo drobne kawałki...
W kubku mieszamy śmietanę wraz z żółtkami...
Wlewamy płyn do posiekanej mąki...wyrabiamy ciasto i tworzymy z niego "kulkę"...chłodzimy ok 1 godz....
Schłodzone ciasto wałkujemy i nakładmy parówkę...posypujemy ziołami i nakładmy na to plaster żółtego sera...
Przykrywamy kawałkiem ciasta...
Wierzch "malujemy" białkiem i posypujemy ziołami...
Pieczemy ok 20/25 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.
Prosta rzecz a cieszy podniebienie...
Polecam Bartek B.
Komentarze
Prześlij komentarz