Zapach drożdżowego ciasta...

Wielokrotnie pisał już o kuchni, którą każdy na swój sposób ma w sercu, chodzi o kuchnie Mamy.

Czy ktoś zna lepszą, oczywiście bywają głosy że kuchnia babci jest również fantastyczna, ale jednak nie ma jak to u Mamy :)

Dzisiaj promienie słoneczne przyciągały swoją niezwykłościa, humor do tego był rewelacyjny.

Robimy rozczyn, czekamy aż ciasto wyrośnie i pieczemy...

Nie sposób się oprzeć cudownie pachnącymi rogalikami, albo makową strucją na którą dziś was zapraszam.




Rogaliki drożdowe z nutellą śliwkową

Potrzebne nam będą:
2 szkl. mleka
6 łyżek cukru
10 dag drożdży
20 dag mąki

Robimy rozczyn gęstości kwaśnej śmietany.

Gdy rozczyn wcześniej przygotowany nam podrośnie dodajemy 80 dag mąki, 4 jajka, 3 żółtka (białka wykorzystamy na pyszne bezy :) ), 10 dag smalcu, 10 dag masła - roztopić i wlać chłodne do ciasta, 4 łyżki cukru, 1 kieliszek spirytusu, 2 cukry waniliowe.
Wyrabiamy całość i pozostawiamy do wyrośnięcia ok. 1 godz.
Gdy ciasto wielokrotnie powiększy swoją obiętość wykładamy go na stolnicę wysypaną wcześniej mąką.
Wałkujemy, kroimy w trójkąty, nakładamy konfiturę i zawijamy w rogaliki.
Pieczemy w mocno nagrzanym piekarniku do momentu złotego koloru :)

Smacznego !!!!
Polecam bartek.









Strucla makowa

Ciasto robimy według poprzedniego przepisu, natomiast na nadzienie potrzebujemy:

30 dag maku
15 dag cukru
1 łyzka miodu
rodzynki, migdały, skórka pomarańczowa, orzechy

Mak sparzyć i przemielić 3 razy w maszynce.
Wszystkie składniki mieszamy i rozkładamy na ciasto.

Ciasto i farsz podziel na pół. Z ciasta uformuj prostokąt. Na środkowej części układamy farsz, boczne części nacinamy w paski.
Paski smarujemy żółtkiem i zapletujemy jak warkocz.
Gotowy warkocz przekładamy delikatnie na blachę, smarujemy żółtkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st na 40 min.





Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty