Wiele nazw, ale o jedno chodzi...
Na samym wstępie chciałem z całego serca podziękować wszystkim którzy zaglądają na stornę bloga na facebooku (Szafranowy raj na fb). Dzięki wam dzisiaj wybiła magiczna liczba 100...to jest znak...wielki znak dla mnie :)
Dziękuję serdecznie i pozdrawiam :)
O czym dzisiaj piszę ?
Nazw jest wiele, ale każdy z pewnościa wie o jakiej pyszności piszę.
Szarlotka, jabłecznik itd.. Ile jest nazw, każdy kraj, każdy region ma swoją.
Od lat ceniona, bo wszechobecna, ale tak naprawdę prosta, skromna.
Jabłka sa od wieków znane i uważane za pyszności, z których można stworzyć pyszne i banalne potrawy.
Nie rozpisując się chciałbym was zaprosić do mnie...poznać smak mojego domu...szarlotki prosto z pieca wyjętej, zapach cynamonu i aromat jabłek wprowadza nieprawdopodobny nastrój przenosząc nas do ekskluzywnej restauracji.
Szarlotka prosto z domowego pieca
Więc zaczynamy.... Zrobienie tego pysznego ciasta nie jest żadną wielką sztuką, dlatego zapewniam że uda się każdemu :)
Potrzebne nam będą:
3 szklanki mąki
10 dag cukru pudru
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
25 dag masła lub margaryny
1,5 kg jabłek
cynamon
osobno:
5 białek
szklanka cukru
kisiel wiśniowy lub truskawkowy
Wykonanie:
Wszystkie składnki na ciasto łączymy i siekamy. Po wyrobieniu dzielimy na 2 części.
Pierwszą część rozwałkowywujemy i kładziemy na spodzie formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce na "grubych oczkach". Jeśli są bardzo soczyste to odciskamy sok.
Na położone wcześniej ciasto wykładamy jabłka, posypujemy cynamonem i zabieramy się za zrobienie piany.
Do miski wlewamy 5 białek i ubijamy na sztywno, następnie dodajemy szklanke cukru i dokładnie mieszamy. Na samym końcu wsypujemy kisiel i mieszamy. Gotową pianę wylewamy na jabłka.
Bierzemy 2 część ciasta i ścieramy ją na tarce, również na "grubych oczkach". Rozkładamy kawałeczki ciasta na pianie, i gotowy placek wkładamy do piekarnika na ok 50 min w temperaturze 180 st.
Polecam wam zrobienia :)))
Pozdrawiam bartek.
Dziękuję serdecznie i pozdrawiam :)
O czym dzisiaj piszę ?
Nazw jest wiele, ale każdy z pewnościa wie o jakiej pyszności piszę.
Szarlotka, jabłecznik itd.. Ile jest nazw, każdy kraj, każdy region ma swoją.
Od lat ceniona, bo wszechobecna, ale tak naprawdę prosta, skromna.
Jabłka sa od wieków znane i uważane za pyszności, z których można stworzyć pyszne i banalne potrawy.
Nie rozpisując się chciałbym was zaprosić do mnie...poznać smak mojego domu...szarlotki prosto z pieca wyjętej, zapach cynamonu i aromat jabłek wprowadza nieprawdopodobny nastrój przenosząc nas do ekskluzywnej restauracji.
Szarlotka prosto z domowego pieca
Więc zaczynamy.... Zrobienie tego pysznego ciasta nie jest żadną wielką sztuką, dlatego zapewniam że uda się każdemu :)
Potrzebne nam będą:
3 szklanki mąki
10 dag cukru pudru
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
25 dag masła lub margaryny
1,5 kg jabłek
cynamon
osobno:
5 białek
szklanka cukru
kisiel wiśniowy lub truskawkowy
Wykonanie:
Wszystkie składnki na ciasto łączymy i siekamy. Po wyrobieniu dzielimy na 2 części.
Pierwszą część rozwałkowywujemy i kładziemy na spodzie formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce na "grubych oczkach". Jeśli są bardzo soczyste to odciskamy sok.
Na położone wcześniej ciasto wykładamy jabłka, posypujemy cynamonem i zabieramy się za zrobienie piany.
Do miski wlewamy 5 białek i ubijamy na sztywno, następnie dodajemy szklanke cukru i dokładnie mieszamy. Na samym końcu wsypujemy kisiel i mieszamy. Gotową pianę wylewamy na jabłka.
Bierzemy 2 część ciasta i ścieramy ją na tarce, również na "grubych oczkach". Rozkładamy kawałeczki ciasta na pianie, i gotowy placek wkładamy do piekarnika na ok 50 min w temperaturze 180 st.
Polecam wam zrobienia :)))
Pozdrawiam bartek.
Szarlotka a jabłecznik to nie to samo z gastronomicznego punktu widzenia. Ale ciacho prezentuje się bardzo ładnie, pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńoczywiście przyznaje teoretyczną rację, ALE w Polsce mówi sie różnie :)
Usuńja tam różnicy nie widzę jeżeli chodzi o ciacho z jabłkami,każde jest proste i mega smaczne
OdpowiedzUsuńoczywiście masz rację też uwielbiam jabłka :D :D
UsuńDziekuje za komentarz :)))
uwielbiam wszystkie ciasta z jabłkami. a twoja szarlotka wygląda, jak szarlotka mojej babci, którą wprost UWIELBIAŁAM!!! pozdrawiam, b.
OdpowiedzUsuńBasiu to jest wielkie wyróżnienie dla mnie, bałem się co zareagujecie, ale widzę że się podoba :))) Bardzo bardzo dziekuje i pozdrawiam :)))
Usuń