Wiele nazw, ale o jedno chodzi...

Na samym wstępie chciałem z całego serca podziękować wszystkim którzy zaglądają na stornę bloga na facebooku (Szafranowy raj na fb). Dzięki wam dzisiaj wybiła magiczna liczba 100...to jest znak...wielki znak dla mnie :)

Dziękuję serdecznie i pozdrawiam :)



O czym dzisiaj piszę ?


Nazw jest wiele, ale każdy z pewnościa wie o jakiej pyszności piszę.

Szarlotka, jabłecznik itd.. Ile jest nazw, każdy kraj, każdy region ma swoją.

Od lat ceniona, bo wszechobecna, ale tak naprawdę prosta, skromna.

Jabłka sa od wieków znane i uważane za pyszności, z których można stworzyć pyszne i banalne potrawy.
Nie rozpisując się chciałbym was zaprosić do mnie...poznać smak mojego domu...szarlotki prosto z pieca wyjętej, zapach cynamonu i aromat jabłek wprowadza nieprawdopodobny nastrój przenosząc nas do ekskluzywnej restauracji.



Szarlotka prosto z domowego pieca

Więc zaczynamy.... Zrobienie tego pysznego ciasta nie jest żadną wielką sztuką, dlatego zapewniam że uda się każdemu :)

Potrzebne nam będą:

3 szklanki mąki
10 dag cukru pudru
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
25 dag masła lub margaryny
1,5 kg jabłek
cynamon

osobno:
5 białek
szklanka cukru
kisiel wiśniowy lub truskawkowy

Wykonanie:
Wszystkie składnki na ciasto łączymy i siekamy. Po wyrobieniu dzielimy na 2 części.
Pierwszą część rozwałkowywujemy i kładziemy na spodzie formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce na "grubych oczkach". Jeśli są bardzo soczyste to odciskamy sok.
Na położone wcześniej ciasto wykładamy jabłka, posypujemy cynamonem i zabieramy się za zrobienie piany.
Do miski wlewamy 5 białek i ubijamy na sztywno, następnie dodajemy szklanke cukru i dokładnie mieszamy. Na samym końcu wsypujemy kisiel i mieszamy. Gotową pianę wylewamy na jabłka.
Bierzemy 2 część ciasta i ścieramy ją na tarce, również na "grubych oczkach". Rozkładamy kawałeczki ciasta na pianie, i gotowy placek wkładamy do piekarnika na ok 50 min w temperaturze 180 st.

Polecam wam zrobienia :)))

Pozdrawiam bartek.






Komentarze

  1. Szarlotka a jabłecznik to nie to samo z gastronomicznego punktu widzenia. Ale ciacho prezentuje się bardzo ładnie, pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście przyznaje teoretyczną rację, ALE w Polsce mówi sie różnie :)

      Usuń
  2. ja tam różnicy nie widzę jeżeli chodzi o ciacho z jabłkami,każde jest proste i mega smaczne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście masz rację też uwielbiam jabłka :D :D

      Dziekuje za komentarz :)))

      Usuń
  3. uwielbiam wszystkie ciasta z jabłkami. a twoja szarlotka wygląda, jak szarlotka mojej babci, którą wprost UWIELBIAŁAM!!! pozdrawiam, b.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basiu to jest wielkie wyróżnienie dla mnie, bałem się co zareagujecie, ale widzę że się podoba :))) Bardzo bardzo dziekuje i pozdrawiam :)))

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty