Jak Kuba Bogu, tak Bóg Kubie...

Cały w emocjach...dlaczego ?

Właśnie zakończył się kolejny odcinek "Kuchennych Rewolucji", gdzie prowadzącą jest Magda Gessler. To co zobaczyliśmy dzisiaj to była totalna masakra. Okropne zachowanie właścicielki lokalu...obok zapominanej coraz bardziej tradycji kuchni polskiej pojawiają się w karcie dania kuchni m.in. amerykańskiej: hamburgery, gdzie głównym skałdnikiem była kapusta i POLSKI MIELONY, kebab i cudowne zapiekanki. Wszystko to stawiło czoła fantastycznym pierogom, które miały być królem restauracji..były przez kilka dni po rewolucji...żenada, brak słów. Póki ludzie się nie obudzą to w RESTAURACJACH będą podawane fast foody, a tradycja regionalna pójdzie do kosza...świadomie !
Bo przecież do restauracji idziemy po to, aby zjeść dobrą, polską pizzę, która nawet nie leżała koło tej z Włoch !!!
I przewrócenie tego stolika to idealny przykład tego co napisałem...i do tego jeszce zgadza się z jakże polskim przysłowiem: Jak Kuba Bogu, tak Bóg Kubie :)

Ohhh tyle tematu restauracji :) Idą święta...zbliżają się coraz większymi krokami :)
W kuchni pełno zapachów, kolorów i smaków...jest pysznie, ale będzie jeszce lepiej ! Dzisiaj było pieczenie, a jutro gotowanie...mam już nowe pomysły, oczywiście moje...dziwne, ale dobre :) Obiecałem że będą zdjęcia pięknych babek piaskowych i mazurków, ale niestety czas mi nie pozwolił na dekoracje. 

Dzisiaj muszę zadowolić was moimi przepisami, któe używa się w moim domu od dawna :)
Zapraszam :)


Babka cytrynowa

250g cukru pudru 
250g masła
200g mąki pszennej
100g mąki ziemniaczanej
4 jajka
4 łyżki koniaku
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100g rodzynek
skórka otarta z jednej cytryny

Masło utrzeć z cukrem pudrem i ze skórką z cytryny na jednolitą puszystą masę. Ciągle ucierając kolejno wbijać jajka. Dodać koniak oraz obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Do ciasta dodać rodzynki, wymieszać i przełożyć do formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50 minut w temp. 180stopni C. Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić w formie do ostygnięcia. Wyjąć z formy i udekorować według wielkanocnej waszej fantazji :)



Pascha wielkanocna (przepis Magdy Gessler...najlepszy jak dla mnie) 

1 kg pełnotłustego sera białego - przepuszczamy trzy razy przez maszynkę do mięsa
skórka pomarańczowa - domowa, nie ze sklepu
skórka z dwóch cytryn
250 g rodzynek - gotowanych raz w rumie lub koniaku (pół szklanki alkoholu, pół szklanki esencji herbacianej)
100 g orzechów włoskich
4 laski wanili otwieramu wzdłuż, wygrzebujemy ze środków zawartość i dodajemy do 250 g cukru pudru (trzymamy w słoiku 4 dni)
250 g masła
10 zółtek

Do masła dodajemy cukier puder i ucieramy na puch. Dodajemy ser z bakaliami. Ważne żeby był w tej samej temperaturze co masło, aby się nie zważył. Łączymy delikatnie i powoli mieszając.
Wkladamy w pieluche lub lniana serwete. Na to kamien dla obciazenia i do lodowki gdzie nie ma czosnku i wedlin.nastepnego dnia kroimy i podajemy.

I tak łącznie z mazurkami i jutrzejszymi przepisami będą wyglądały święta...dziś na słodko ;)
Smacznego, pozdrawiam bartek.

Komentarze

  1. Jak dla mnie to program, jak wszystkie w tvn jest mocno podrasowany. Nie ufam telewizji, a na pewno nie tej, chociaż czasem fajnie usiąść i się odmóżdżyć. Jestem pewna że nasze domowe pizze są nawet lepsze od tych Włoskich, tam raczej klimat dodaje smaku. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie jestem wielkim fanem Magdy Gessler. Powiem więcej, nie znoszę kobiety i jej "mądrości".
    Na temat pielmieni mógłbym napisać książkę, gdyż od dzieciństwa mam je we krwi z racji pochodzenia. To co zaprezentowała Magda G., nigdy nie było pielmieniem i obok nawet nie stało.
    Tyle w temacie.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty