Przygotowania czas zacząć...

Wbrew nazwie dzisiejszego posta nie dodaje jeszcze przepisu na potrawy, które zagoszczą na moim stole wielkanocnym. Proponuję wam dzisiaj kolejne danie z fantastycznej kuchni jaką jest kuchnia włoska. Mnóstwo przepisów...każdy inny...wiele rodzajów: zaczynając od kształtu skończywszy na barwie.

Na moim blogu już występowały różne pasty, dziś zobaczycie troszkę inny... :)

Zapraszam was na CANNELLONI bolonese, a w następnym poście zobaczycie już MAZURKA SZAFRANOWO- DAKTYLOWEGO :)


Cannelloni bolonese

250g makaronu cannelloni
500g mielonej karkówki
2 kartoniki krojonych pomidorów "Pudliszki"
3 ząbki czosnku, cebula, przyprawy

Sos beszamelowy:
3 łyżki maki
5 dag masła
2,5 szkalnki mleka

Wykonanie:
Mięso smażmy na oleju z dodatkiem czosnku oraz cebuli. Po czasie ok 10 minut dodajemy pokrojone pomidory i smażymy kolejne 15/20 min.
Gdy mięso w sosie będzie już dobrze usmażone nadziewamy makaron. 
Przygotowujemy sos beszamelowy: na patelni roztapiamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy by nie powstały nam grudki! Dolewamy ostrożnie mleka i mieszamy kilka minut.
Zalewamy nadziewane "rurki" i pieczemy 15 minut w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem, a następnie posypujemy zółtym serem i pieczmy kolejne 15 minut bez przykrycia. 

Smacznego, pozdrawiam bartek.




Komentarze

Popularne posty