Zdrowy tłuszcz i smak w jednym...
Używamy ich bardzo często...lubimy je
Kochamy za różnorodność: włoskie, laskowe, nerkowca, pini, pistacje, ziemne i wiele wiele różnych. Mowa tutaj oczywiście o orzechach.
Owoce zawierają znaczne ilości witamin, w tym szczególnie dużo witaminy E i z grupy B: B3, B5 i B6. Orzechy zawierają ponad 50% lipidów, około 11% protein i 5% węglowodanów, a wartość energetyczna wynosi średnio ponad 520 kcal na 100 gramów. W orzechach tych występują znaczne ilości soli mineralnych - potasu, fosforu i magnezu.
Dzisiaj eksperymentuje dalej. Postanowiłem zrobić spaghetti z sosem orzechowym. Nie poszedłęm na łątwizne i nie ugotowałem makaronu z "torebki" natomiast zrobiłem swój. Fakt faktem nie wyszedł mi taki jak chciałem, ale dzieki temu ta potrawa jest autorsko moja i nazywam ją orzechowym misz-maszem.
Orzechowy misz-masz
Na początku zrobimy makaron skadający się z:
mąki pszennej
semoliny
odrobiny oliwy z oliwek
gorącej wody
Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto i kroimy w maszynce do makaronu. Gotujemy w posolonej wodzie z dodatkiem oleju.
Sos orzechowy:
10 dag orzechów włoskich
150 ml wody
5 jabłek
cynamon
śmietanka 30%
Obrane i pokrojone jabłka gotujemy we wodzie. Nastepnie dodajemy orzechy. Gdy jabłka będą miekkie blendujemy całość. Dodajemy śmietankę 30% i stawiamy na niewielki ogień. Na sam koniec doprawiamy cynamonem. Sosem polewamy wcześniej ugotowany makaron.
Smacznego, bartek.
Kochamy za różnorodność: włoskie, laskowe, nerkowca, pini, pistacje, ziemne i wiele wiele różnych. Mowa tutaj oczywiście o orzechach.
Owoce zawierają znaczne ilości witamin, w tym szczególnie dużo witaminy E i z grupy B: B3, B5 i B6. Orzechy zawierają ponad 50% lipidów, około 11% protein i 5% węglowodanów, a wartość energetyczna wynosi średnio ponad 520 kcal na 100 gramów. W orzechach tych występują znaczne ilości soli mineralnych - potasu, fosforu i magnezu.
Dzisiaj eksperymentuje dalej. Postanowiłem zrobić spaghetti z sosem orzechowym. Nie poszedłęm na łątwizne i nie ugotowałem makaronu z "torebki" natomiast zrobiłem swój. Fakt faktem nie wyszedł mi taki jak chciałem, ale dzieki temu ta potrawa jest autorsko moja i nazywam ją orzechowym misz-maszem.
Orzechowy misz-masz
Na początku zrobimy makaron skadający się z:
mąki pszennej
semoliny
odrobiny oliwy z oliwek
gorącej wody
Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto i kroimy w maszynce do makaronu. Gotujemy w posolonej wodzie z dodatkiem oleju.
Sos orzechowy:
10 dag orzechów włoskich
150 ml wody
5 jabłek
cynamon
śmietanka 30%
Obrane i pokrojone jabłka gotujemy we wodzie. Nastepnie dodajemy orzechy. Gdy jabłka będą miekkie blendujemy całość. Dodajemy śmietankę 30% i stawiamy na niewielki ogień. Na sam koniec doprawiamy cynamonem. Sosem polewamy wcześniej ugotowany makaron.
Smacznego, bartek.
olej do wody czy do makaronu po odcedzeniu ?
OdpowiedzUsuńw tym przypadku dodaje olej do wody.
UsuńZdrowy tłuszcz, trzeba dodać :) Podoba mi się ten przepis, jest całkiem oryginalny!
OdpowiedzUsuńmogę wpaść na taki przepyszny makaron , zdrowe tłuszcze jadam codziennie - uwielbiam włoskie ;)
OdpowiedzUsuń