Sztuka tworzenia...

Wchodzę do kuchni i...???

No właśnie na pewno wiele osób ciekawi co takiego myślę, robię i od czego zaczynam tworząc kolejną potrawę na bloga.
Wchodze i sprawdzam jaką mam dostępność składników. Myślę, myślę, myślę i nigdy nie mam planu do końca. Zawsze coś zmienie, dodam i tak wychodzi moje danie! Jak zawsze autorskie :)
Dziekuję wam wszystkich za to, że jesteście ze mną na facebooku. 
Mam nadzieję, że w przyszłości nie zawiodę, a tak mówiąc w tajemnicy mam dla was niespodziankę, ale to niebawem, póki co cisza :)
Dzisiaj miałem za zadanie stworzyć obiad. Myśląc, do końca nie wiedziałem co to będzie. Zapraszam was na kotleciki ziemniaczano-paprykowe z szafranem z dodatkiem sosu pieczarkowego na bazie beszamelu :)
Było BARDZO pysznie :)
Ooo dziś 100 post :))) Dzięki!


Kotleciki ziemniaczano-paprykowe z szafranem z dodatkiem sosu pieczarkowego na bazie beszamelu

Potrzebne nam będą:
1kg ziemniaków
2 małe cebule
2 łyżki masła
0,5kg pieczarek
1 duża śmietana
0,5l mleka
3 łyżki mąki
2 jajka
łyżka papryki w proszku
szczypta szafranu
zioła, sól, pieprz
bułka tarta
olej do smażenia

Wykonanie:
Obieramy ziemniaki i gotujemy je. Następnie tłuczemy je z dodatkiem soli oraz cebuli usmażonej na łyżce masła.
Gdy będą gotowe dodajemy jajka paprykę, szafran oraz zioła. Całośc dokładnie mieszamy.
Pieczarki kroimy i dusimy je. Po czasie ok 20 min. wlewamy jedną dużą śmietanę i zagotowujemy. W osobnym garnku gotujemy mleko z dodatkiem liścia laurowego i 3 ziarnami ziela angielskiego. Na patelni robimy zasmażkę. Wlewamy do niej delikatnie mleko i cały czas mieszamy by nie zrobiły nam się grudki. Gotowy beszamel wlewamy do pieczarek ze śmietana i NIE GOTUJEMY!
Sos pieczarkowy doprawiamy solą i pieprzem.

Z "ciasta" ziemniaczenego formujemy placuszki i obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy na oleju.

Gotowe polewamy sosem pieczarkowym.


Smacznego!

Pozdrawiam i polecam, bartek.










 


Komentarze

Popularne posty