Potęga przypraw...
Wspaniały sobotni dzień powoli dobiega końca... Dlaczego raz tworzę jedno danie z wielką niechęcią, a kiedy indziej pięć z wielką ochotą na kolejne pięć??
Dziwnie się wszystko jakoś dzieje, nie mam na to wpływu. Myśląc intensywnie doszedłem do wniosku, że nie ma sensu patrzeć się na przeszłość, a na przyszłość, bo może przynieść nam wiele ciekawych doświadczeń.
Czekam i czekam na zdjęcia z Niemiec, ponieważ cały czas chciałbym wam przybliżyć tamtejszą kulturę, ludzi i wspaniałe pyszności. Nie mówię nic do póki tego nie zobaczycie.
A dzisiaaaaaaj !!! Pyszny kurczak jakiego robiłem podczas ogromnego gotowanie w Niemczech...Cudownie aromatyczny od curry, sosu sojowego oraz karmelu...delikatnie podany w duecie ze szparagami smażonymi z dodatkiem cukru oraz na zrównoważenie smaku puree ziemniaczane :)
Musicie po prostu tego zakosztować :)))))
Aromatyczny kurczak w sosie sojowym, curry i karmelu podany z puree ziemniaczanym i szparagami...
Potrzebne nam będą ( porcja dla 4 osób):
podwójny filet z kurczaka
połowa butelki sosu sojowego ciemnego
karmel zrobiony z 5/6 łyżek cukru
zielone szparagi
ziemniaki
śmietanka
oliwa i masło
sól, pieprz, cukier
Na początku mięso kroimy w niewielki kawałki, nastepnie przygotowujemy marynatę z sosu sojowego, curry oraz przygotowanego wcześniej karmelu. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy i marynujemy ok 1 godziny. Ziemniaki obieramy i gotujemy w wodzie do miekkości.
Gotowe mięso smażymy na patelni z niewielką ilością oleju (dosłownie 1 łyżka). Gdy gotowe kawałki będą usmażone na patelnię wlewamy marynatę z mięsa i zagotowujemy ją. Nastepnie do niej dodajemy ok 300ml śmietanki kremówki i mieszamy. Do powstałego sosu wsypujemy mięso i wspawaimy na 10 minut do piekarnika. Nastepnie do ziemniaków wlewamy śmietankę, doprawiamy solą i wszystko dokładnie blendujemy. Kolejnym etapem jest smażenie szparagów. Na patelnie wlewamy odrobinę oliwy i niewielką łyzke masła. Wsypujemy pokrojone w niewielkie kawałki szparagi, doprawiamy solą, pieprzem oraz cukrem. Smażymy je do momentu gdy będą jeszcze trochę twarde...al dente :)))
Smacznego :)
Troszkę pracy jest, ale jest meeega opłacalna dla takiego efektu.
Pozdrawiam polecam, bartek.
Dziwnie się wszystko jakoś dzieje, nie mam na to wpływu. Myśląc intensywnie doszedłem do wniosku, że nie ma sensu patrzeć się na przeszłość, a na przyszłość, bo może przynieść nam wiele ciekawych doświadczeń.
Czekam i czekam na zdjęcia z Niemiec, ponieważ cały czas chciałbym wam przybliżyć tamtejszą kulturę, ludzi i wspaniałe pyszności. Nie mówię nic do póki tego nie zobaczycie.
A dzisiaaaaaaj !!! Pyszny kurczak jakiego robiłem podczas ogromnego gotowanie w Niemczech...Cudownie aromatyczny od curry, sosu sojowego oraz karmelu...delikatnie podany w duecie ze szparagami smażonymi z dodatkiem cukru oraz na zrównoważenie smaku puree ziemniaczane :)
Musicie po prostu tego zakosztować :)))))
Aromatyczny kurczak w sosie sojowym, curry i karmelu podany z puree ziemniaczanym i szparagami...
Potrzebne nam będą ( porcja dla 4 osób):
podwójny filet z kurczaka
połowa butelki sosu sojowego ciemnego
karmel zrobiony z 5/6 łyżek cukru
zielone szparagi
ziemniaki
śmietanka
oliwa i masło
sól, pieprz, cukier
Na początku mięso kroimy w niewielki kawałki, nastepnie przygotowujemy marynatę z sosu sojowego, curry oraz przygotowanego wcześniej karmelu. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy i marynujemy ok 1 godziny. Ziemniaki obieramy i gotujemy w wodzie do miekkości.
Gotowe mięso smażymy na patelni z niewielką ilością oleju (dosłownie 1 łyżka). Gdy gotowe kawałki będą usmażone na patelnię wlewamy marynatę z mięsa i zagotowujemy ją. Nastepnie do niej dodajemy ok 300ml śmietanki kremówki i mieszamy. Do powstałego sosu wsypujemy mięso i wspawaimy na 10 minut do piekarnika. Nastepnie do ziemniaków wlewamy śmietankę, doprawiamy solą i wszystko dokładnie blendujemy. Kolejnym etapem jest smażenie szparagów. Na patelnie wlewamy odrobinę oliwy i niewielką łyzke masła. Wsypujemy pokrojone w niewielkie kawałki szparagi, doprawiamy solą, pieprzem oraz cukrem. Smażymy je do momentu gdy będą jeszcze trochę twarde...al dente :)))
Smacznego :)
Troszkę pracy jest, ale jest meeega opłacalna dla takiego efektu.
Pozdrawiam polecam, bartek.
Komentarze
Prześlij komentarz