Zwieńczenie pralin...
Trufle...jedne z najbardziej wykwintnych pralin...cenione za smak, wygląd oraz historię.
Trufle czekoladowe to wyzwanie dla każdego cukiernika. Trufle są prekursorem pralinek – niektórzy twierdzą nawet, że trufla jest królową pralinek. Przez długi czas trufle stanowiły najpopularniejsze nadzienie pralinek, a nie tylko specjał znany dziś jako „trufla”.
Dzisiejsze trufle to luksusowe, niewielkie wyroby cukiernicze ze wspaniałym nadzieniem w postaci masy z czekolady i śmietanki. W każdym kraju używa się nieco innych składników, które nadają truflom unikalny smak. Trufle niemieckie, na przykład, często nadziewa się masą zawierającą masło, podczas, gdy miłośnicy czekolady w Hiszpanii wolą masę o wyższej zawartości kakao.
Trufle to znakomity wyrób dla kogoś, kto chce nauczyć się sztuki tworzenia czekoladowych wyrobów – ich przygotowanie jest łatwe, a rezultat tak zadowalający, że zachęci każdego do dalszych prób kulinarnych i do korzystania z bardziej skomplikowanych przepisów.
Dzisiejsze trufle to luksusowe, niewielkie wyroby cukiernicze ze wspaniałym nadzieniem w postaci masy z czekolady i śmietanki. W każdym kraju używa się nieco innych składników, które nadają truflom unikalny smak. Trufle niemieckie, na przykład, często nadziewa się masą zawierającą masło, podczas, gdy miłośnicy czekolady w Hiszpanii wolą masę o wyższej zawartości kakao.
Trufle to znakomity wyrób dla kogoś, kto chce nauczyć się sztuki tworzenia czekoladowych wyrobów – ich przygotowanie jest łatwe, a rezultat tak zadowalający, że zachęci każdego do dalszych prób kulinarnych i do korzystania z bardziej skomplikowanych przepisów.
Ja oczywiście najbardziej polecam wam trufle firmy Lindt :)
Dzisiaj przedstawie wam mój nowy w pełni autorski przpis na trufle winne.
Trufle z czerwonego wina...
125ml czerwonego wytrawnego wina
125ml mleka
1 szklanka cukru
2 szkalnki mąki
3 łyżki masła
1 żółtko
kieliszek mocnego alkoholu
wiórki kokosowe
Do garnka wlewamy wino, mleko oraz wsypujemy cukier. Wszystko gotujemy. Na patelni prażymy mąkę. Następnie w misce ucieramy masło z żółtkiem na puszystą masę, dolewamy kieliszek mocnego alkoholu. Gdy płyn będzie zimny wlewamy go do masy z masła i żółtka. Potem wsypujemy przesianą, uprażoną mąkę i wszystko dokłądnie mieszamy do powstania bardzo gęstej masy. Następnie gdy masa troszkę się zastygnie formujemy niewielkie kuleczki i obtaczamy je w wiórkach kokosowych lub kakale.
Smacznego :)
Polecam i pozdrawiam Bartek Boratyn.
Komentarze
Prześlij komentarz