Morelowo - nugatowe, czyli zapiekany, cynamonowy ryż z morelą oraz malinowym nugatem...
Przychodzi i czasem pora na przygotowanie czegoś, co całkowicie nie powinno istnieć. Połączenie ryżu, moreli oraz malin z nugatem na pierwszy rzut oka nie nadaje się do zjedzenia, ale gdy nikt nie patrzy i spróbujemy choć jedną łyżeczkę chciałoby się zjeść cały talerz. Zapraszam was do poznania mojego deseru...w nim pokazałem jak można wykorzystać szybko produkty dostepne bez wychodzenia z domu. Efekt jest naprawdę pyszny. Daję moje słowo.
Zapiekany, cynamonowy ryż z morelą oraz malinowym nugatem
pół szklanki ryżu
Do garnka wlewamy mleko i zagotowujemy je z dodatkiem cynamonu. Następnie wsypujemy ryż i cały czas mieszamy, by nie przypalił się nam garnek. Na końcu gdy ryż trochę spęcznieje dodajemy cukru, w zalezoności od swojego smaku i wkładamy go dosłonie na 10 minut do piekarnika.
Smacznego, polecam i pozdrawiam, bartek.
Zapiekany, cynamonowy ryż z morelą oraz malinowym nugatem
pół szklanki ryżu
szklanka mleka
10 morel
2 garści malin
1 opakowanie białego nugatu
łyżeczka świeżo mielonego cynamonu
cukier
Do garnka wlewamy mleko i zagotowujemy je z dodatkiem cynamonu. Następnie wsypujemy ryż i cały czas mieszamy, by nie przypalił się nam garnek. Na końcu gdy ryż trochę spęcznieje dodajemy cukru, w zalezoności od swojego smaku i wkładamy go dosłonie na 10 minut do piekarnika.
Teraz blendujemy morele, gdzie najpierw wyciągamy z nich pestki. Gdy mamy już zrobiony mus z moreli zabieramy się za pokrojenie białego nugatu i zbelndowanie go z malinami. Tak gotowy krem wylejemy na wierzch deseru.
Gotowy ryż wysypujemy na dno szklanki, następnie wlewamy mus morelowy i na sam wierzch krem nogatowy z malinami.
Smacznego, polecam i pozdrawiam, bartek.
Komentarze
Prześlij komentarz