Prosta a pyszna, czyli buraczana sałatka...
Sezon na buraki się rozpoczyna tak więc postanowiłem przygotować coś dla was specialnie z nimi. Najpierw troszkę teorii:
Młode liście zawierają więcej białka i soli mineralnych niż korzenie. Korzeń zawiera białko, cukry, sole mineralne, witaminy z grupy B i witaminę C. Ma szczególnie znaczenie dietetyczne dzięki dużej zawartości błonnika, który wpływa dodatnio na trawienie oraz dzięki zawartości kwasu jabłkowego, cytrynowego, winnego i szczawiowego.
Często są przekleństwem dzieci w róznych formach jego podawania, dlatego mam sposób w, którym mogą to fantastyczne warzywo polubić. Przygotowałem bardzo prostą, a przy okazji szybka sałatkę. Zobaczcie sami :)
Młode liście zawierają więcej białka i soli mineralnych niż korzenie. Korzeń zawiera białko, cukry, sole mineralne, witaminy z grupy B i witaminę C. Ma szczególnie znaczenie dietetyczne dzięki dużej zawartości błonnika, który wpływa dodatnio na trawienie oraz dzięki zawartości kwasu jabłkowego, cytrynowego, winnego i szczawiowego.
Często są przekleństwem dzieci w róznych formach jego podawania, dlatego mam sposób w, którym mogą to fantastyczne warzywo polubić. Przygotowałem bardzo prostą, a przy okazji szybka sałatkę. Zobaczcie sami :)
Sałatka z młodych buraków ćwikłowych
10 sztuk buraków ćwikłowych
1 jabłko
1 niewielka cebula
2 ogórki gruntowe
sól, pieprz, smietana, majonez, kilka kropel octu z czerwonego wina
Buraki dokładnie myjemy, obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach.
Po burakach scieramy nieobrane ogórki i jabłko -obrane.
Cebulę kroimy w niewielka kąstkę i dodajemy do całości.
Wszystko razem mieszamy i dodajemy 3 łyżki smietany i 2 majonezu.
Na samym końcu doprawiamy sola i pieprzem.
Komentarze
Prześlij komentarz