Strach przed czekoladą - Sałatka z buraków i botwinki z czekoladowym winegretem

Na wieść o połączeniu czekolady z mięsem lub warzywami większości robi się zaraz niedobrze. Tylko dlaczego, jak jeszcze nikt tego nie sporóbował. Do tego typu dań przede wszystkim uzywamy czekolady ciemnej o zawartości czekolady 60, 70%.

Robimy z niej pyszne sosy, marynaty. Ja dzisiaj zaprezentuję wam moje "tworzenie" z czekolady w postaci sosu winegret do sałatki z buraka, botwinki, kabanosów oraz pomidora. Smak wyjątkowy, szczerze mówiąc niepowtarzalny. 
Bardzo mnie irytuje zachowanie ludzi, którzy nie spróbowali, a mówią. Ale trzeba też patrzeć na to, że nie kazdy lubi takie połączenia.
Zobaczcie sami jakie jest to pyszne :)



Sałatka z buraków i botwinki z czekoladowym winegretem

1 burak ćwikłowy z młodymi liśćmi
1 kabanos 
2 pomidory
sos:
4 kostki ciemnej czekolady 65%
2 łyżeczki oleju
1/2 łyżeczki octu winnego z czerwonego wina
sól

Bardzo prostą i szybką sałatkę zaczynamy od dokładnego wymycia liści buraka. Odcinamy od nich botwinkę i myjemy. Następnie osuszamy. Buraka kroimy na cienkie plasterki i układamy na suche liście. Później kroimy kabanosy w niewielkie kawałki oraz pomidora na 8 części. Wszystko układamy wraz z pokrojoną botwinką.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie dodajemy do niej olej, ocet oraz sól. Wszystko energicznie mieszamy. Na samym końcu sałatkę polewamy gotowym winegretem.

Smacznego :)
Polecam spróbować!
Pozdrawiam bartek boratyn.







Komentarze

Popularne posty