Włochy + Polska = Pyszności - Krem pomidorowy z ziołami i zacierką
Jak my lubimy łączyć kuchnie... :)
Lecz jest pewnien problem w moich oczach. Pokazując niektórym tajniki jednej kuchni, oni następnie zmieniają oryginalną potrawę na polską w smaku.
Dlaczego Polacy zmieniają wszystko pod swój gust ?
Dlaczego do greckich tzatzików dodają np. pieprz, skoro w oryginalnym przepisie go brak ?
To i wiele wiele innych sposobów na spolszczanie kuchni zagranicznej możecie zauważyć nawet u siebie w domach, dlatego bądźcie czujni :)
Ja dzisiej celowo połączyłem włoską zupę-krem z polską zacierką i powiem wam, że jest pysznie, ale nie wiem teraz do jakiej kuchni to się zalicza :) :)
Lecz jest pewnien problem w moich oczach. Pokazując niektórym tajniki jednej kuchni, oni następnie zmieniają oryginalną potrawę na polską w smaku.
Dlaczego Polacy zmieniają wszystko pod swój gust ?
Dlaczego do greckich tzatzików dodają np. pieprz, skoro w oryginalnym przepisie go brak ?
To i wiele wiele innych sposobów na spolszczanie kuchni zagranicznej możecie zauważyć nawet u siebie w domach, dlatego bądźcie czujni :)
Ja dzisiej celowo połączyłem włoską zupę-krem z polską zacierką i powiem wam, że jest pysznie, ale nie wiem teraz do jakiej kuchni to się zalicza :) :)
Krem pomidorowy z ziołami i zacierką
10 sztuk pomidorów
1 papryka czerwona
pęczek świeżej bazyli oraz oregano
oliwa z oliwek
0,5 l bulionu drobiowego
zacierka
sól, pieprz
łyżka kwaśnej śmietany
Dokłanie myjemy pomidory oraz paprykę, kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy tylko pomidory z dodatkiem pokrojonych drobno ziół. Do gotującego się bulionu wsypujemy pokrojoną paprykę i mieszamy. Podsmażone pomidory dokładnie przecieramy przez sitko, by nie mieć w zupie pestek. Gotowy przecier wlewamy do buliony z papryką i ponownie zagotowujemy. Wszystko dokładnie blendujemy na jednolity krem.
Na końcu dodajemy gotową zacierkę i gotujemy wszystko ok 15 minut. Następnie doprawiamy solą i pieprzem, i zaprawiamy odrobiną śmietany.
Smacznego :)
Polecam i pozdrawiam, bartek boratyn

Komentarze
Prześlij komentarz