Klasycznie, lecz nieznanie. Potrawka z ryżu i flambirowanej cebuli.

Przywiązanie się do kogoś to dosyć ważna sprawa, lecz trudna do utrzymania. Coraz częściej odkrywam, że ludzi przywiązuja się zbyt szybko do rzeczy bądź ludzi z którymi przebywają lub rozmawiają...
Najgorszy problem pojawia się, gdy dana osoba nagle odchodzi bez powodu...to jest okropne uczucie. Nie potrafienie znaleźć sobie miejsca, ciągła myśl o tej osobie i totalny brak akceptacji siebie z wyrzutami co zrobiło się źle. 
Wynikać to może ze słąbego poznania siebie wzajemnie, poznania przeszłości, jakże ważnej do lojalności wobec siebie.
Jest cięzko, ale w takich chwilach pomyślmy o drugiej osobie, która w pewnym sensie jest dla nas bardzo ważna. Przyszłość może przynieść wiele sukcesów, ale i porażek. Ja jestem optymistą więc wierzę i bardzo chciałbym, aby wszystkie wasze problemy zostały usunięte, a jedynym sposoben na to jest rozmowa...ta szczera, która dodaje siły.
Pozytywne myślenie daje ogromną szansę sukcesu!
Sfera uczuć dobrego człowieka jest jedną z najdelikatniejszych spraw. Po zranieniu pozostaje niechęć i strach...wielki, ciągły strach.

Przechodząc do przygotowanego dzisiaj przeze mnie dania na wstępnie chciałbym zaznaczyć, że jest całowicie wymyślone w ułamku sekundy. Wchodzę do kuchni, rozglądam się i szukam składnikó dostępnych dla wszystkich, nie wymagających dużego wkładu finansowego. Chcicłabym, aby zachyciło smakiem i prostotą. Prezentuję wam potrawkę z ryżu i cebuli szalotki :)



Potrawka z ryżu i szalotki

Składniki dla 2 osób:
1 woreczek ryżu (długoziarnistego) lub połowa szkalnki
7 małych cebul szalotek
2 łyzki masła
1 łyżka śmietany
sól, pieprz, ziarna chili (opcjonalnie)
kieliszek koniaku (opcjonalnie w celu wydobycia głębi smaku z cebuli)

Na początku zabieramy się za obranie i pokrojenie w kostkę cebuli. Następnie zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i gotujemy w niej ryż do miękkości. Na patelni roztapiamy 2 łyżki masła i wrzucamy pokrojoną cebulę. Smażymy na złoty kolor. (Następnie wlewamy kieliszek koniaku i podpalamy). Po tym doprawiamy sola i pieprzem oraz opcjonalnie płatkami chili.
Do cebuli dodajemy śmietanę i mieszamy by powstał nam gęsty sos. Ryż odcedzamy i dodajemy do przygotowanego solu cebulowego. Wszystko ze sobą mieszamy i podajemy na ciepło.

Smacznego :)))
Prosto, smacznie i baardzo tanio.
Polecam i pozdrawiam
bartek boratyn





Komentarze

  1. świetne:) lubię Twoje pomysły:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Flambirowana cebula? Rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak :) Sam postawiłem sobie pytanie dlaczego nie :))) Jest pysznie :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty