Czekoladowy krem podany z karmelizowanym ananasem
Chciałem stworzyć coś smakowitego na ziomowe wieczory. Postanowiłem połączyć banalne składniki i otrzymać spektakularny efekt. Smak jest naprawdę fantastyczny.
O czekoladzie jedynie wiem, że nie znam osób które jej nie lubią. Po prostu jest niezastąpiona w naszym życiu. Pamiętam od najmłodzych lat jak uwielbiałem czekoladę z dużymi orzechami laskowymi. Ahhh co to było, gdy po zjedzonej czekoladzie całą buzia była obrudzona....
O czekoladzie jedynie wiem, że nie znam osób które jej nie lubią. Po prostu jest niezastąpiona w naszym życiu. Pamiętam od najmłodzych lat jak uwielbiałem czekoladę z dużymi orzechami laskowymi. Ahhh co to było, gdy po zjedzonej czekoladzie całą buzia była obrudzona....
Czekoladowy krem podany z karmelizowanym ananasem
SKŁADNIKI
- połowa ananasa
- 1 pomarańcza
- 220 ml puddingu czekoladowego
- 3 kostki ciemnej czekolady
- 4 łyżki cukru
- połowa ananasa
- 1 pomarańcza
- 220 ml puddingu czekoladowego
- 3 kostki ciemnej czekolady
- 4 łyżki cukru
Przygotowanie:
Krok 1: Myjemy pomarańczę i filetujemy ją by otrzymać niewielkie cząstki.
Krok 1: Myjemy pomarańczę i filetujemy ją by otrzymać niewielkie cząstki.
Krok 2: Kroimy ananasa w plasterki grubości 2 cm.
Krok 3: Na patelni karmelizujemy cukier, a nastepnie dodajemy do niego połowę pokrojonych plasterków ananasa.
Krok 4: Skarmelizowanego ananasa wyciągamy. Do ciepłego karmelu dodajemy 3 kostki czekolady, po jej roztopieniu pudding czekoladowy.
Krok 5: Mieszamy do powstania gładkiej, czekoladowej masy.
Krok 6: Studzimy krem czekoladowy i w tym czasie kroimy nasze wyfiletowane pomarańcze oraz połowę zostawionych platerków ananasa w kawałki, by później nabić je na wykałaczkę.
Krok 7: Przestudzony krem podajemy z owocami.
Krok 3: Na patelni karmelizujemy cukier, a nastepnie dodajemy do niego połowę pokrojonych plasterków ananasa.
Krok 4: Skarmelizowanego ananasa wyciągamy. Do ciepłego karmelu dodajemy 3 kostki czekolady, po jej roztopieniu pudding czekoladowy.
Krok 5: Mieszamy do powstania gładkiej, czekoladowej masy.
Krok 6: Studzimy krem czekoladowy i w tym czasie kroimy nasze wyfiletowane pomarańcze oraz połowę zostawionych platerków ananasa w kawałki, by później nabić je na wykałaczkę.
Krok 7: Przestudzony krem podajemy z owocami.
Pozdrawiam i polecam
bartek boratyn
*przepis pochodzi ze strony maxkuchnie.pl
Komentarze
Prześlij komentarz