Czekoladowy krem podany z karmelizowanym ananasem

Chciałem stworzyć coś smakowitego na ziomowe wieczory. Postanowiłem połączyć banalne składniki i otrzymać spektakularny efekt. Smak jest naprawdę fantastyczny.

O czekoladzie jedynie wiem, że nie znam osób które jej nie lubią. Po prostu jest niezastąpiona w naszym życiu. Pamiętam od najmłodzych lat jak uwielbiałem czekoladę z dużymi orzechami laskowymi. Ahhh co to było, gdy po zjedzonej czekoladzie całą buzia była obrudzona....


Czekoladowy krem podany z karmelizowanym ananasem

SKŁADNIKI

- połowa ananasa
- 1 pomarańcza
- 220 ml puddingu czekoladowego
- 3 kostki ciemnej czekolady
- 4 łyżki cukru

Przygotowanie:
Krok 1: Myjemy pomarańczę i filetujemy ją by otrzymać niewielkie cząstki.

Krok 2: Kroimy ananasa w plasterki grubości 2 cm.

Krok 3: Na patelni karmelizujemy cukier, a nastepnie dodajemy do niego połowę pokrojonych plasterków ananasa.

Krok 4: Skarmelizowanego ananasa wyciągamy. Do ciepłego karmelu dodajemy 3 kostki czekolady, po jej roztopieniu pudding czekoladowy.

Krok 5: Mieszamy do powstania gładkiej, czekoladowej masy.

Krok 6: Studzimy krem czekoladowy i w tym czasie kroimy nasze wyfiletowane pomarańcze oraz połowę zostawionych platerków ananasa w kawałki, by później nabić je na wykałaczkę.

Krok 7: Przestudzony krem podajemy z owocami.

Pozdrawiam i polecam
bartek boratyn
*przepis pochodzi ze strony maxkuchnie.pl



Komentarze

Popularne posty