Fantazja na talerzu- pieczona ryba podana na zielonym ryżu z sosem cytrynowym.
Troszke designu na talerzu to lepszy sposób na pokazanie siebie, swojego stylu. Stworzyłem bardzo ciekawe smakowo danie, skomponowane z ryby, ryzu, groszku oraz cytryny. Naprawdę połączenie fantastyczne, nie tylko wizualnie, ale również smakowo. Polecam naprawdę przepis, bo wykonanie jest bardzo łatwe, a zaskoczyć smakiem drugą osobę w tym przypadku będzie naprawdę bardzo łatwe.
Idą święta...zbliżają się wielkimi krokami. Ciasto na moje autorskie pierniki juz prawie gotowe, niestety napięty czas nie pozwolił, by leżało 3 tygodnie jak jest idealnie podane w przepisi. Nie wszystko straconego, liczy się smak i aromat, który na pewno będzie jedyny.
Tak wiec przepis na pierniki będą jutro :)
Idą święta...zbliżają się wielkimi krokami. Ciasto na moje autorskie pierniki juz prawie gotowe, niestety napięty czas nie pozwolił, by leżało 3 tygodnie jak jest idealnie podane w przepisi. Nie wszystko straconego, liczy się smak i aromat, który na pewno będzie jedyny.
Tak wiec przepis na pierniki będą jutro :)
Pieczona ryba podana na zielonym ryżu z sosem cytrynowym*
SKŁADNIKI
- 2 filety ryby soli
- 3 łyżki ziarnek słonecznika
- 1 woreczek ryżu długoziarnistego
- 10 dag zielonego groszku
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki śmietany
- 1 żółtko
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka skórki z cytryny
- sól, pieprz, zioła
- olej do smażenia
- 2 filety ryby soli
- 3 łyżki ziarnek słonecznika
- 1 woreczek ryżu długoziarnistego
- 10 dag zielonego groszku
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki śmietany
- 1 żółtko
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka skórki z cytryny
- sól, pieprz, zioła
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Krok 1: Filety kroimy na mniejsze kawałki jesli są duże i solimy z obu stron. Nastepnie siekamy ziarna słonecznika i panierujemy w nich filety.
Krok 2: Na rozgrzany olej dajemy rybę i smażymy z obu stron na złoty kolor.
Krok 3: W osolonej wodzie gotujemy ryż. W osobnym garnku gotujemy zielony groszek do miękkości.
Krok 4: Ugotowany groszek blendujemy, odprawiając go solą, a nastepnie wlewamy odrobinę bulionu. Następnie łączymy zblendowany mus groszkowy z ryżem. Wszystko mieszamy i doprawiamy.
Krok 5: Na patelni roztapiamy masło, dodajemy mąkę. Gdy zrobimy zasmażkę dodajemy bulion i energicznie mieszamy. Pod koniec dodajemy sok z cytryny, skórkę i na ostatku śmietane rozmieszaną z żółtkiem. Doprawiamy i polewamy rybę.
Krok 3: W osolonej wodzie gotujemy ryż. W osobnym garnku gotujemy zielony groszek do miękkości.
Krok 4: Ugotowany groszek blendujemy, odprawiając go solą, a nastepnie wlewamy odrobinę bulionu. Następnie łączymy zblendowany mus groszkowy z ryżem. Wszystko mieszamy i doprawiamy.
Krok 5: Na patelni roztapiamy masło, dodajemy mąkę. Gdy zrobimy zasmażkę dodajemy bulion i energicznie mieszamy. Pod koniec dodajemy sok z cytryny, skórkę i na ostatku śmietane rozmieszaną z żółtkiem. Doprawiamy i polewamy rybę.
Pozdrawiam i bardzo polecam!
bartek boratyn
*przepis pochodzi ze strony maxkuchnie.pl/przepisy
fajny przepis ilo % śmietana ?
OdpowiedzUsuń