Kulinarna tradycja -Tradycyjny barszcz czerwony na wigilijny stol
12 dań to wspaniała, długowieczna, wigilijna tradycja. Często od znajomych słyszę, że barszcz na wigilijnym stole jest u jednych czerwony, a u drugich biały- grzybowy. O co tak naprawdę chodzi, jaki powinnien być ???
Odpowiadam...co dom to tradycja :) I niech tak zostanie bo jest róznorodność, która jest dobra. Wspaniałe jest to, gdy u jednej babci zjemy barszcz czerwony z uszkami, natomiast później jadąc do drugiej kosztujemy barszczu na wywarze grzybowym z ogromnymi kapeluszami susznych prawdziwków.
W tym roku w bardzo dużym stopniu przygotowuję wigilię ja, i powiem wam, że będzie naprawdę ciekawie. Zagoszczą miezy innymi różne rodzaje pierogów od grzybów po bakalie polane sosem pomarańczowym. Będe starał się przygotować piernikowy sos do pieczonej ryby, ale oczywiście też pojawią się na początku barszcze...w tym roku dwa rodzaje. Uszka już gotowe, tak więc na co czekać.
Podam wam teraz przepis na tradycyjny barszcz czerwony, który obowiązkowo musi być ugotowany z naturalnego zakwasu buraczanego, doprawiony pieprzem ziarnistym, nie mielonym! i wspaniałym sekretem jest dodanie kilka małych cebulek smażonych na smalucu. To naprawdę da wspaniały efekt, a na koniec szczypta majeranku :)
Odpowiadam...co dom to tradycja :) I niech tak zostanie bo jest róznorodność, która jest dobra. Wspaniałe jest to, gdy u jednej babci zjemy barszcz czerwony z uszkami, natomiast później jadąc do drugiej kosztujemy barszczu na wywarze grzybowym z ogromnymi kapeluszami susznych prawdziwków.
W tym roku w bardzo dużym stopniu przygotowuję wigilię ja, i powiem wam, że będzie naprawdę ciekawie. Zagoszczą miezy innymi różne rodzaje pierogów od grzybów po bakalie polane sosem pomarańczowym. Będe starał się przygotować piernikowy sos do pieczonej ryby, ale oczywiście też pojawią się na początku barszcze...w tym roku dwa rodzaje. Uszka już gotowe, tak więc na co czekać.
Podam wam teraz przepis na tradycyjny barszcz czerwony, który obowiązkowo musi być ugotowany z naturalnego zakwasu buraczanego, doprawiony pieprzem ziarnistym, nie mielonym! i wspaniałym sekretem jest dodanie kilka małych cebulek smażonych na smalucu. To naprawdę da wspaniały efekt, a na koniec szczypta majeranku :)
Wigilijny barszcz czerwony
SKŁADNIKI:
- bulion z wędzonki
- bulion z wędzonki
- 3 sztuki buraka
- 3 sztuki cebuli
- niewielka główka czosnku
- zakwas buraczany
- 3 łyzki smalcu
- ziele angielskie
- pieprz czarny w ziarnach
- sól
- majeranek
- 3 sztuki cebuli
- niewielka główka czosnku
- zakwas buraczany
- 3 łyzki smalcu
- ziele angielskie
- pieprz czarny w ziarnach
- sól
- majeranek
Przygotowanie:
Krok 1: Do garnka wlewamy bulion z wędzonki i gotujemy wraz z burakami, następnie dodajemy do niego zakwas.
Krok 2: Do przygotowanego barszczu dodajemy ziele angielkie, pieprz czarny i gotujemy dalej. Potem dodajemy kilka ząbków czosnku.
Krok 3: Na patelni roztapiamy smalec i smażymy na nim pokrojone na połowę cebule.
Krok 4: Dodajemy je do całości barszczu.
Krok 5: Gdy nasz barszcz będzie miał jeszcze za mało koloru dodajemy koncentratu buraczanego.
Krok 6: Gotowy barszcz doprawiamy solą i dużą iloscią majeranku.
Krok 7: Najlepszy do spozycia jest na drugi dzień.
Krok 1: Do garnka wlewamy bulion z wędzonki i gotujemy wraz z burakami, następnie dodajemy do niego zakwas.
Krok 2: Do przygotowanego barszczu dodajemy ziele angielkie, pieprz czarny i gotujemy dalej. Potem dodajemy kilka ząbków czosnku.
Krok 3: Na patelni roztapiamy smalec i smażymy na nim pokrojone na połowę cebule.
Krok 4: Dodajemy je do całości barszczu.
Krok 5: Gdy nasz barszcz będzie miał jeszcze za mało koloru dodajemy koncentratu buraczanego.
Krok 6: Gotowy barszcz doprawiamy solą i dużą iloscią majeranku.
Krok 7: Najlepszy do spozycia jest na drugi dzień.
Polecam i pozdrawiam
bartek boratyn
Komentarze
Prześlij komentarz