Roladki schabowe ze sliwka
Mięso wcale nie jest prostym składnikiem do przygotowania dobrej potrawy. Wielu ludzi stroni od niego bojąc się, że nie wyjdzie, czy będzie za twarde. Mówię temu STOP i zapraszam wszystkich na mój przepis wspaniałych roladek schabowych ze śliwką lub morelą w środku. Są bardzo proste w przygotowaniu, a smakuja naprawdę obłędnie.
Pomysł
stworzenia tego przepisu to na pewno wspaniałe połączenie schabu ze śliwką, ale
chciałem dodać do całości akcentu zimowego w postaci cynamonu, który dodał
fantastycznego aromatu całej potrawie. Podałem roladki z paprykowym pęczakiem.
Mam nadzieję, że wpiszą się one na stałe w wasz jadłospis.
Roladki schabowe ze ślwiwka podane z paprykowym pęczakiem
Składniki:
30 dag
schabu
zółty ser w
plasterkach- ok 15 szt.
śliwki
wędzone - ok. 15 szt.
mąka
rozmaryn
suszony
papryka w
proszku
szczypta
mielonego cynamonu
zioła
prowansalskie
sól, pieprz
olej do
smażenia
Krok 1.
Mięso kroimy w cienkie plasterki grubości 0,5cm. Nastepnie solimy każdy
plasterek z obydwu stron.
Krok 2. Na
talerz wysypujemy mąkę i łączymy ją z przyprawami podanymi powyżej. Jedną
stronę mięsa obtaczamy w mące.
Krok 3. Na
stronę mąki na mięsie kładziemy plasterek zółtego sera, nastepnie śliwkę i
zawijamy wszystko. Dokłądnie obwiązujemy sznureczkiem dookoła by śliwka podczas
smażenia nam nie wyszła ze środka.
Krok 4. Na
końcu roladki obtaczamy w mące z przyprawami i smażymy z dwóch stron na
rozgrzanym tłuszczu.
Krok 5. Po
usmażeniu sznureczki odcinamy i przekładamy roladki do brytfanny, zalewamy
odrobiną wody i zapiekamy.
Polecam i pozdrawiam
bartek boratyn
*przepis pochodzi ze strony maxkuchnie.pl
Bardzo lubię wszelkiego rodzaju nadziewane mięsa i roladki, Bardzo apetyczne, moje smaki. Pozdrawiam Agnieszka
OdpowiedzUsuń