Roladki schabowe ze sliwka

Mięso wcale nie jest prostym składnikiem do przygotowania dobrej potrawy. Wielu ludzi stroni od niego bojąc się, że nie wyjdzie, czy będzie za twarde. Mówię temu STOP i zapraszam wszystkich na mój przepis wspaniałych roladek schabowych ze śliwką lub morelą w środku. Są bardzo proste w przygotowaniu, a smakuja naprawdę obłędnie. 


Pomysł stworzenia tego przepisu to na pewno wspaniałe połączenie schabu ze śliwką, ale chciałem dodać do całości akcentu zimowego w postaci cynamonu, który dodał fantastycznego aromatu całej potrawie. Podałem roladki z paprykowym pęczakiem. Mam nadzieję, że wpiszą się one na stałe w wasz jadłospis.



Roladki schabowe ze ślwiwka podane z paprykowym pęczakiem


Składniki:

30 dag schabu
zółty ser w plasterkach- ok 15 szt.
śliwki wędzone - ok. 15 szt.
mąka
rozmaryn suszony
papryka w proszku
szczypta mielonego cynamonu
zioła prowansalskie
sól, pieprz
olej do smażenia


Krok 1. Mięso kroimy w cienkie plasterki grubości 0,5cm. Nastepnie solimy każdy plasterek z obydwu stron.
Krok 2. Na talerz wysypujemy mąkę i łączymy ją z przyprawami podanymi powyżej. Jedną stronę mięsa obtaczamy w mące.
Krok 3. Na stronę mąki na mięsie kładziemy plasterek zółtego sera, nastepnie śliwkę i zawijamy wszystko. Dokłądnie obwiązujemy sznureczkiem dookoła by śliwka podczas smażenia nam nie wyszła ze środka.
Krok 4. Na końcu roladki obtaczamy w mące z przyprawami i smażymy z dwóch stron na rozgrzanym tłuszczu.
Krok 5. Po usmażeniu sznureczki odcinamy i przekładamy roladki do brytfanny, zalewamy odrobiną wody i zapiekamy.

Polecam i pozdrawiam
bartek boratyn
*przepis pochodzi ze strony maxkuchnie.pl




Komentarze

  1. Bardzo lubię wszelkiego rodzaju nadziewane mięsa i roladki, Bardzo apetyczne, moje smaki. Pozdrawiam Agnieszka

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty