Sylwestrowe party...Lasagne z karczochem i szafranem pod beszamelem z parmezanem

Sylwestrowe szaleństwo to rozpusta sama w sobie od dawien dawna. Przekąski przygotowywane na ten dzień są pod każdym względem rewelacyjne. Przerwy w wspaniałej zabawie wypełniają się pysznościami. Pokazują wykwintność, luksus i przede wszystkim fantastycznych smak i aromat. 

Chciałem was zaskoczyć! Ahhh co mógłbym przygotować, czego nie znacie, może boicie się tego jeśc, a może nigdy nie jedliście tego. Zadanie bardzo trudne i prawie niewykonalne.
Wykorzystałęm jako skadnik dominujący serce karczocha. Gdy wziąłem je do ust, poczułem się...w świecie niebywałego zemiskiego luksusu.
Z zewnątrz cierniste liście, a w środku delikatne dno kwiatowe zwane sercem. Fioletowozielone pąki ostu uważane są za najwykwintniejsze warzywo :)))
Po prostu chciałem zaskoczyć :)


Lasagne z karczocha z szafranowym beszamelem

rodzaj dania: przekąski
czas przygotowania: 30 min

Składniki:
5 płatów makaronu lasagne
10 marynowanych serc karczocha
1 ząbek czosnku
połowa cebuli
łyżka oliwy z oliwek
łyżka masła
łyżka mąki
szczypta szafranu
sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Krok 1.
Do garnka wlewamy wodę, solimy, dodajemy odrobinę oleju i gotujemy płaty makaronu.
Krok 2.
Na desce kroimy serca karczocha na małe części, dodajemy pokrojoną w malutką kostkę oraz posiekany ząbek czosnku.

Krok 3.
W ugotowany płat makaronu dajemy farsz i przykrywamy. Na patelni robimy sos beszamelowy z dodatkiem szafranu.
Krok 4.
Polane beszamelem złożone lasagne dajemy do nagrzanego piekarnika na 200 st na ok 20 min.

Musimy uważać z dodawaniem czosnku do "farszu", wystarczy dodać naprawdę jeden ząbek, a gdy mamy duży to połowę.


Polecam i pozdrawiam 
bartek boratyn
*przepis pochodzi ze strony maxkuchnie.pl





Komentarze

Popularne posty