Sylwestrowe party...Lasagne z karczochem i szafranem pod beszamelem z parmezanem
Sylwestrowe szaleństwo to rozpusta sama w sobie od dawien dawna. Przekąski przygotowywane na ten dzień są pod każdym względem rewelacyjne. Przerwy w wspaniałej zabawie wypełniają się pysznościami. Pokazują wykwintność, luksus i przede wszystkim fantastycznych smak i aromat.
Chciałem was zaskoczyć! Ahhh co mógłbym przygotować, czego nie znacie, może boicie się tego jeśc, a może nigdy nie jedliście tego. Zadanie bardzo trudne i prawie niewykonalne.
Wykorzystałęm jako skadnik dominujący serce karczocha. Gdy wziąłem je do ust, poczułem się...w świecie niebywałego zemiskiego luksusu.
Z zewnątrz cierniste liście, a w środku delikatne dno kwiatowe zwane sercem. Fioletowozielone pąki ostu uważane są za najwykwintniejsze warzywo :)))
Po prostu chciałem zaskoczyć :)
Lasagne z karczocha z szafranowym beszamelem
Chciałem was zaskoczyć! Ahhh co mógłbym przygotować, czego nie znacie, może boicie się tego jeśc, a może nigdy nie jedliście tego. Zadanie bardzo trudne i prawie niewykonalne.
Wykorzystałęm jako skadnik dominujący serce karczocha. Gdy wziąłem je do ust, poczułem się...w świecie niebywałego zemiskiego luksusu.
Z zewnątrz cierniste liście, a w środku delikatne dno kwiatowe zwane sercem. Fioletowozielone pąki ostu uważane są za najwykwintniejsze warzywo :)))
Po prostu chciałem zaskoczyć :)
Lasagne z karczocha z szafranowym beszamelem
rodzaj
dania: przekąski
czas
przygotowania: 30 min
Składniki:
5 płatów
makaronu lasagne
10
marynowanych serc karczocha
1 ząbek
czosnku
połowa
cebuli
łyżka oliwy
z oliwek
łyżka masła
łyżka mąki
szczypta
szafranu
sól, pieprz
Sposób
przygotowania:
Krok 1.
Do garnka
wlewamy wodę, solimy, dodajemy odrobinę oleju i gotujemy płaty makaronu.
Krok 2.
Na desce
kroimy serca karczocha na małe części, dodajemy pokrojoną w malutką kostkę oraz
posiekany ząbek czosnku.
Krok 3.
W ugotowany
płat makaronu dajemy farsz i przykrywamy. Na patelni robimy sos beszamelowy z
dodatkiem szafranu.
Krok 4.
Polane
beszamelem złożone lasagne dajemy do nagrzanego piekarnika na 200 st na ok 20
min.
Musimy
uważać z dodawaniem czosnku do "farszu", wystarczy dodać naprawdę
jeden ząbek, a gdy mamy duży to połowę.
Polecam i pozdrawiam
bartek boratyn
*przepis pochodzi ze strony maxkuchnie.pl
Komentarze
Prześlij komentarz