Delikatnosc z bystrej rzeki...Pieczony pstrag w cytrynie

Jesli ryba to pieczona na zdrowo lub smażona za to bardziej kaloryczna. Mój sposób na idealną rybę to duuużo soku z cytryny, momencik na patelni i pieczenie :)

Dzisiaj przygotowałem dla was bardzo dobrze dostepną i pyszną rybę jaką jest pstrąg. Ja pisałem wcześniej na początku wyfiletowałem, a następnie smażyłem i piekłem. Podałem ją z puree ziemniaczanym z ziołami oraz sałatką z czerwonej kapusty. Kto nie lubi ryby niech żałuje bo naprawdę jest czego :)

Rzekłbym samodzielność...przed tym wyzwaniem coraz bardziej się boję. Każda samodzielnie podjęta decyzja może w przyszłości zaowocować lub zniszczyć doszczętnie. Może to i mało kolorowe, ale prawdziwe...


Pieczony pstrąg w cytrynie z puree ziemniaczanym

- 2 świeże filety z pstrąga
- 1 cytryna
- zioła włoskie
- 5 dużych ziemniaków
- śmietanka 30%
- olej do smażenia
- sól, pieprz

Przygotowanie:
Krok 1: Filety oczyszczamy z łusek, myjemy dokładnie, a następnie solimy, pieprzymy i polewamy obficie sokiem z cytryny. Po ok 10 minutach, gdy sok z cytryny lekko wsiąknie w rybę, posypujemy ją ziołami włoskimi.

Krok 2: Ziemniaki dokładnie myjemy i obieramy ze skórki. Gotujemy na miękko.

Krok 3: Na rozgrzaną patelnie wylewamy olej i smażymy rybę na skórze, ok. 30 sek. by wierzch pozostał wciąż surowy.
Krok 4: Lekko usmażoną rybę układamy na papier do pieczenia i wkładamy do piekarnika na ok 15 min, na 160 st.

Krok 5: Ugotowane ziemniaki doprawiamy i dodajemy kilka łyżek słodkiej śmietanki. Blendujemy do powstania puree.

polecam i pozdrawiam :)
bartek boratyn
*przepis pochodzi ze strony maxkuchnie.pl


Komentarze

Popularne posty