Rozkosz lata i aromat swiat, czyli banany w sosie truskawkowo- piernikowym

Dzisiaj przygotowałem dla was bardzo nietypowy deser. Jest to połączenie dwóch jakże całkiem innych smaków, stylów i zaprzeczenie praktycznie wszystkiego, a efekt...jak zwykle zaskakujacy. 

Rozkosz lata, czyli truskawki oraz świąteczne pierniki....bardzo dziwne, ale te składniki spotkały się na talerzu. 
Ostatni brak weny tłumaczę hmmm... nie mam pojęcia. Coraz bliżej ferie, a więc lekki psychiczny odpoczynek, mam nadzieję, że będzie przepysznie :)



Smażone banany w sosie truskawkowo - piernikowym

Składniki:

2 banany
2 garście truskawek (mogą być mrożone)
2 łyżeczki brązowego cukru
5 pierników
lody
szałwia do dekoracji

Przygotowanie:
Krok 1. Banany dokładnie myjemy!! i obieramy ze skórki. Następnie kroimy je wzdłuż.
Krok 2. Na patelnie wsypujemy cukier i dajemy truskawki. Po chwili mieszania dodajemy pokruszone pierniki.  Całość blendujemy.
Krok 3. Gdy na patelni mamy gotowy sos dodajemy do niego pokrojone banany. Smażymy ok 15/20 min ciągle ostrożnie mieszając.
Krok 4. Gotowe banany podajemy z lodami przybranymi szałwią.

Polecam i pozdrawiam
bartek boratyn
*przepis pochodzi ze strony maxkuchnie.pl



Komentarze

  1. Ależ to smakowicie brzmi! Połączenie piernika i truskawek musi być boskie, a jeszcze jak w wakacje dostanie się świeże truskawki mniamI!!!

    Pozdrawiam
    www.gotujebochce.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty