Warsztaty z Charlesem - roladki drobiowe z orzeszkami...
Właśnie zakończony weekend w Krakowie był wspaniałą przygodą pod względem zarówno nowopoznanych ludzi, ale i doznań smakowych. Poznałęm wspaniałe blogerki kulinarne oraz fantastyczne dziewczyny, które dodały mi uśmiechu na twarzy podczas warsztatów. No właśnie...co to były za warsztaty :) Śledząc moje facebooka, na pewno widzieliście zdjęcia z...Charlesem Daigneault.
Półfinalista MasterChefa...znany i lubiany Kanadyjczyk. Warsztaty miały swój skałdnik dominujący, którym był...niebanalny kurczak :) Charlie pokazał nam super przepisy i techniki tworzenia. Zapraszam na zrewolucjonizowany przepis na roladki drobiowe z sosem żurawinowym. :)
Półfinalista MasterChefa...znany i lubiany Kanadyjczyk. Warsztaty miały swój skałdnik dominujący, którym był...niebanalny kurczak :) Charlie pokazał nam super przepisy i techniki tworzenia. Zapraszam na zrewolucjonizowany przepis na roladki drobiowe z sosem żurawinowym. :)
A teraz zapraszam już na pyszny przepis :)
Gotowane roladki drobiowe z orzechami i sosem
Składniki:
4 piersi z
kurczaka
2 jajka
3 dag mąki
ziemniaczanej
3 dag mąki
pszennej
sól
pieprz
połowa
szklanki orzechów włoskich
garść
suszonej żurawiny
laska
cynamonu
łyżka cukru
czerwone
wino
Sposób
przygotowania:
Krok 1. Do
malaksera dajemy piersi z kurczaka, jajka, mąkę pszenną i ziemniaczaną, sól i
pieprz. Wszystko dokładnie miksujemy na gładka masę.
Krok 2. Do
masy dodajemy orzechy i mieszamy. Na stół rozkładamy kawałek folii aluminiowej
na nią kawałek folii spożywczej i nakładamy kilka łyżek masy. Delikatnie
zawijamy.
Krok 3. Zawinięte
roladki dajemy do gotującej się wody i gotujemy ok 40min.
Krok 4. Do
garnka wrzucamy żurawinę, dodajemy łyżkę cukru oraz laskę cynamonową oraz wino.
Wszystko gotujemy, aż zgęstnieje.
Jeśli przy
gotowaniu sosu nie będzie chciał nam zgęstnieć, możemy zagęścić go odrobiną
mąki kukurydzianej.
pozdrawiam i polecam:)
bartek boratyn
Komentarze
Prześlij komentarz