Warsztaty z Charlesem - roladki drobiowe z orzeszkami...

Właśnie zakończony weekend w Krakowie był wspaniałą przygodą pod względem zarówno nowopoznanych ludzi, ale i doznań smakowych. Poznałęm wspaniałe blogerki kulinarne oraz fantastyczne dziewczyny, które dodały mi uśmiechu na twarzy podczas warsztatów. No właśnie...co to były za warsztaty :) Śledząc moje facebooka, na pewno widzieliście zdjęcia z...Charlesem Daigneault.

Półfinalista MasterChefa...znany i lubiany Kanadyjczyk. Warsztaty miały swój skałdnik dominujący, którym był...niebanalny kurczak :) Charlie pokazał nam super przepisy i techniki tworzenia. Zapraszam na zrewolucjonizowany przepis na roladki drobiowe z sosem żurawinowym. :)


A teraz zapraszam już na pyszny przepis :)



 Gotowane roladki drobiowe z orzechami i sosem 

Składniki:
4 piersi z kurczaka
2 jajka
3 dag mąki ziemniaczanej
3 dag mąki pszennej
sól
pieprz
połowa szklanki orzechów włoskich
garść suszonej żurawiny
laska cynamonu
łyżka cukru
czerwone wino

Sposób przygotowania:
Krok 1. Do malaksera dajemy piersi z kurczaka, jajka, mąkę pszenną i ziemniaczaną, sól i pieprz. Wszystko dokładnie miksujemy na gładka masę.
Krok 2. Do masy dodajemy orzechy i mieszamy. Na stół rozkładamy kawałek folii aluminiowej na nią kawałek folii spożywczej i nakładamy kilka łyżek masy. Delikatnie zawijamy.
Krok 3. Zawinięte roladki dajemy do gotującej się wody i gotujemy ok 40min.
Krok 4. Do garnka wrzucamy żurawinę, dodajemy łyżkę cukru oraz laskę cynamonową oraz wino. Wszystko gotujemy, aż zgęstnieje.

Jeśli przy gotowaniu sosu nie będzie chciał nam zgęstnieć, możemy zagęścić go odrobiną mąki kukurydzianej.

pozdrawiam i polecam:)
bartek boratyn




Komentarze

Popularne posty