Karmelova slodycz do kawy...
Karmel od zawsze sprawiał uśmiech na twarzach ludzi. Jest słodki, ciągnący, jednym słowem wspaniały.
Kiedy tworzyłem to ciasto myślałem tylko o jednym...kiedy wszystko sie zastygnie i będe mógł go wreszcie skosztować. Wyszedł naprawdę pyszny...jest prosty i bardzo smaczny. Zapraszam was do skosztowania.
A ten tydzień przyniesie nam wiele nowych smaków z wielu zakątków świata. Będzie naleśnikowo...truskawkowo, waniliowo...będzie pysznie.
Kiedy tworzyłem to ciasto myślałem tylko o jednym...kiedy wszystko sie zastygnie i będe mógł go wreszcie skosztować. Wyszedł naprawdę pyszny...jest prosty i bardzo smaczny. Zapraszam was do skosztowania.
A ten tydzień przyniesie nam wiele nowych smaków z wielu zakątków świata. Będzie naleśnikowo...truskawkowo, waniliowo...będzie pysznie.
Tort karmelowy
4 jajka
15 dag cukru
7,5 dag mąki pszennej
5 dag mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
15 dag cukru
7,5 dag mąki pszennej
5 dag mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 puszka masy kajmakowej
1 litr śmietany kremówki
1 galaretka
1.Robimy dwie porcje ciasta na biszkopt i pieczemy dwie sztuki.
1.Robimy dwie porcje ciasta na biszkopt i pieczemy dwie sztuki.
Ubijamy piane z białek, nastepnie dodajemy cukier oraz żółtka. Po chwilowym wymieszaniu dodajemy resztę składników i wylewamy na formę. Pieczemy ok 30/40 min w temperaturze 180 st.
Upieczone dwa biszkopty po ostudzeniu kroimy na połowę.
2. Śmietanę ubijamy na sztywno i dzielimy na dwie części.
Do jednej dodajemy połowę puszki masy kajmakowej i mieszamy. Do drugiej połowy dodajemy rozpuszczoną w połowie szklanki galaretkę.
3. Na pierwszą warstwę biszkoptu nakładamy masą kajmakową. Na następną dajemy śmietanę połączoną z galaretką, a na sam wierzch, śmietanę połączoną z kajmakiem.
4. Czekamy ok 2/3 godzin na zastygnięcie
Polecam i pozdrawiam
bartek boratyn
Komentarze
Prześlij komentarz