Wspaniałosci lasu, czyli pieczen wołowa z grzybami
Już jakis czas temu stworzyłem własny przepis na pieczone mięsa...
Dzisiaj miałem za zadanie stworzyć wspaniałą pieczeń wołową. Użyłem do jej przygotowania steków wołowych, dużej ilości niestety mrozonych prawdziwków i oczywiście obowiązkowy składnik...wino, w przypadku wołowiny czerwonego wytrawnego. Usłyszałem również bardzo cenną wskazówkę na temat pieczonych czerwonych mięs o używaniu porto...na pewno kiedyś wypróbuję tego portugalskiego cuda.
Efekt wyszedł naprawdę fantastyczny, zresztą, żeby się o tym przekonać musicie przygotować to sami, ja tylko mogę z czystym sumieniem polecić :)
Dzisiaj miałem za zadanie stworzyć wspaniałą pieczeń wołową. Użyłem do jej przygotowania steków wołowych, dużej ilości niestety mrozonych prawdziwków i oczywiście obowiązkowy składnik...wino, w przypadku wołowiny czerwonego wytrawnego. Usłyszałem również bardzo cenną wskazówkę na temat pieczonych czerwonych mięs o używaniu porto...na pewno kiedyś wypróbuję tego portugalskiego cuda.
Efekt wyszedł naprawdę fantastyczny, zresztą, żeby się o tym przekonać musicie przygotować to sami, ja tylko mogę z czystym sumieniem polecić :)
Pieczeń wołowa z grzybami
Składniki:
2 kg mięsa wołowego
butelka dobrego czerwonego wina wytrawnego
20 dag prawdziwków (ja używałem mrożonych)
2 opakowania papryki słodkiej w proszku
2 łyżki papryki ostrej w proszku
2 duże cebule
3 marchewki
2 niewielkie pory
200ml oleju
2 łyżki smalcu
2 łyzki masła
zioła prowansalskie
majeranek
sól i świeżo mielony pieprz
1. Mięso kroimy w plastry i marynujemy nacierając je grubą solą, tartą cebulą oraz usmażoną na smalcu papryka słodką i ostrą oraz ziołami. Wlewamy do tego oleju i wszysko dokładnie mieszamy. Odstawiamy na kilka godzin.
2. Po tym czasie wlewamy do mięsa wodę (aby je przykryło) i stawiamy na ogniu. W tym czasie smażymy na maśle grzyby, a następnie dodajemy do gotującego się mięsa. Również wlewamy odrobinę wina. Tą czynnośc będziemy powtarzać kilkakrotnie. Solimy oraz pieprzymy. Po 30 minutach gotowania dodajemy pokrojoną w plasterki marchewkę oraz pory. Jeszcze raz podlewamy winem. Wstawiamy pieczeń d piekarnika nagrzanego do 200st. by zmiękło. Tak pieczemy ok 2/3 godzin. Musimy pamiętać, aby cały czas kontrolować smak sosu oraz mięsa. Możemy dodawać soli jak i wina. Na samym końcu jesli sos nie zgęstnieje tak jak chcielibyśmy to możemy zagęścić go skrobią kukurydzianą bądź, zwykłą mąką.
Polecam i pozdrawiam.
Pozostałem wino będzie idelanym dodatkiem po obiedzie ;)
bartek boratyn
Komentarze
Prześlij komentarz