Zapach poranka...buleczki sniadaniowe
Świeżutkie, cieplutkie, a przede wszystkim pyszniutkie! Takie są moje śniadaniowe bułeczki. Już dają dużo do myślenia, gdy zaczynają pachnieć podczas pieczenia. Aromat ziół przywołuje do kuchni każdego, kto tylko poczuje tą wspaniałość. Takie właśnie jest domowe pieczywo...przede wszystkim zdrowe.
Przepis na bułeczki możemy dowolnie modyfikować poprzez dodawanie do środka różnych dodatków w postaci słonecznika, pestek dyni, czy nawet suszonych pomidorów czy oliwek. Smak zawsze będzie obłędny. Polecam każdemu...przepis jest bardzo prosty, a efekty naprawdę zachwycają.
Przepis na bułeczki możemy dowolnie modyfikować poprzez dodawanie do środka różnych dodatków w postaci słonecznika, pestek dyni, czy nawet suszonych pomidorów czy oliwek. Smak zawsze będzie obłędny. Polecam każdemu...przepis jest bardzo prosty, a efekty naprawdę zachwycają.
MAŚLANE BUŁECZKI
280 ml mleka
1 jajko
20 g drożdży
250 g mąki pszennej
280 ml mleka
1 jajko
20 g drożdży
250 g mąki pszennej
250 g mąki pszennej razowej
40 g masła
zioła prowansalskie
sezam
mak
sól
40 g masła
zioła prowansalskie
sezam
mak
sól
Mleko podgrzewamy w garnku do 35 stopni. Jajko roztrzepujemy w drugim naczyniu. Do podgrzanego mleka dodajemy drożdże. Następnie cały czas mieszając, dodajemy jajko.
Do sita wsypujemy mąkę, dodajemy płaską łyżeczkę soli i przesiewamy produkty do garnka. Mąkę z solą miksujemy delikatnie i dodajemy mleko z drożdżami i jajkiem. Następnie dodajemy do środka pokrojone drobno masło i wyrabiamy dokładnie. Z wyrobionego ciasta formujemy kulę, obtaczamy ją w mące, układamy w naczyniu, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.
Blat oraz wyrośnięte ciasto posypujemy odrobiną mąki. Następnie wyjmujemy ciasto z naczynia na blat i posypujemy mąką jeszcze z drugiej strony. Uderzając ręką ugniatamy ciasto i kroimy na 12 części. Z kawałków ciasta formujemy kuleczki. Kulki ciasta moczymy wodą. Połowę kulek obtaczamy w maku, a pozostałe w sezamie lub posypujemy ziołami prowansalskimi. Tak przygotowane kulki ciasta układamy na papierze pergaminowym, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia. Następnie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na 15 minut.
Do sita wsypujemy mąkę, dodajemy płaską łyżeczkę soli i przesiewamy produkty do garnka. Mąkę z solą miksujemy delikatnie i dodajemy mleko z drożdżami i jajkiem. Następnie dodajemy do środka pokrojone drobno masło i wyrabiamy dokładnie. Z wyrobionego ciasta formujemy kulę, obtaczamy ją w mące, układamy w naczyniu, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.
Blat oraz wyrośnięte ciasto posypujemy odrobiną mąki. Następnie wyjmujemy ciasto z naczynia na blat i posypujemy mąką jeszcze z drugiej strony. Uderzając ręką ugniatamy ciasto i kroimy na 12 części. Z kawałków ciasta formujemy kuleczki. Kulki ciasta moczymy wodą. Połowę kulek obtaczamy w maku, a pozostałe w sezamie lub posypujemy ziołami prowansalskimi. Tak przygotowane kulki ciasta układamy na papierze pergaminowym, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia. Następnie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na 15 minut.
Baaaardzo polecam i pozdrawiam serdecznie
bartek boratyn
Komentarze
Prześlij komentarz