Slodkie chili, czyli pieczone przekaski na wiosne
Pierwszy dzień wiosny od samego ranka zapraszał do kuchni, by stworzyć coś wspaniałego dla podniebienia. Hmmm cóż to może być ? Postanowiłem użyć dawno już nie używanego szpinaku, miałem akurat jeszcze troszkę zamrożonego. Zrobiłem ciasto drożdżowe, a do środka przygotowałem farsz z mięsa z królika oraz ziół. Poskładałem w nietypowe kształty i do piekarnika. Zrobiłem również fantastyczny słodki sos chili, jaki podawany jest zazwyczaj do sajgonek. Wszystko super się skomponowało i szkoda, że te przekąski już się skończyły, bo była naprawdę pyszne!
Wiosenne przekaski z krolikiem
Składniki:
mąka
2 dag drożdży
garść szpinaku
2 łyżki oliwy z oliwek
gorąca woda
20 dag mięsa z królika
2 łyżki tartego parmezanu
świeże zioła: tymianek, szałwia
szklanka bulionu
2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
szczypta płatków chili
mąka kukurydziana
cukier
sól, pieprz
1. Na stolnicę wysypujemy ok. dwóch szklanek mąki, dodajemy szpinak, oraz sól i wszystko dokładnie siekamy. Następnie dodajemy oliwę i wlewamy wodę połączoną z drożdżami. Zagniatamy delikatnie ciasto.
2. Mięso z królika gotujemy ok 1 godziny z dodatkiem marchewki, ziołami oraz solą. Gdy będzie miękkie oddzielamy od kości i siekamy drobno.
3. Do mięsa dodajemy pokrojone świeże zioła, parmezan oraz sól i pieprz.
4. Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy duże kółka. Na to dajemy łyżkę farszu i sklejamy brzegi.
5. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. ok 20/25 minut. na złoty kolor.
6. Do rondelka wlewamy bulion i zagotowujemy, następnie dodajemy paprykę w proszku oraz płatki chili. Na samym końcu dodajemy cukier dla zrównoważenia smaku. Teraz zagęszczamy lekko mąką kukurydzianą i podajemy.
Polecam i pozdrawiam
bartek boratyn
Komentarze
Prześlij komentarz