Dzis na biało...krem z bialych szparagów z parmezanem.
Szparagi to jeszcze mało modne warzywo w kuchni Polaków. Jeszcze nie tak dawno były czym w rodzaju złota witaminowego, a już dziś zaczyna gościć u nas na stołach pod różnymi postaciami. W zależności od naszych upodobań wybieramy zielone, albo te białe. Moim zdaniem najlepsze są przygotowane najprościej...połamane na małe kawałki, podsmażone z oliwie z masłem i solą...tak nauczyłem się jeść w Niemczech, ale danie przygotowane dzisiaj przeze mnie jest również dobrym przykładem na wykorzystanie pysznych szparagów w tym przypadków białych z parmezanem. Zapraszam, póki jeszcze są dostępne :)
Krem z białych szparagów z parmezanem
Do przygotowania kremu potrzebne nam będą:
0,75 l wywaru drobiowo-warzywnego
0,5 kg białych szparagów, wcześniej obranych
5 łyżek tartego parmezanu
2 łyżki śmietany kremówki
pietruszka świeża
sól, pieprz
Na początku obieramy szparagi i kroimy je w niewielkie kawałki, by szybciej nam się ugotowały.
Do garnka wlewamy bulion wcześniej przygotowany i zagotowujemy z pęczkiem pietruszki.
Następnie do całości dodajemy przygotowane wcześniej szparagi i gotujemy wszystko na wolnym ogniu ok 20 minut. Po tym czasie, gdy nasze szparagi będą już miękkie blendujemy wszystko ze sobą pamiętając o wcześniejszym wyciągnięciu pietruszki. (zrobi nam nieładny kolor).
Teraz jest czas na dodanie startego wcześniej parmezanu. Dodajemy i mieszamy. Gdy nasz krem jest już gęsty doprawiamy go według własnych upodobań i zabielamy lekko śmietanką.
Gorący przelewamy do miseczek i podajemy ze świeżą natką pietruszki oraz świeżym parmezanem.
A teraz chciałbym się jeszcze czymś pochwalić. Pamiętacie jak gotowałem dla Konsula Honorowego Chorwacji w Polsce. Oto kilka zdjęć z tego pysznego święta.
Komentarze
Prześlij komentarz