Dynia i cynamon.
Dzisiejszy wpis na blogu jest dla mnie ważny, gdyż smak potrawy, którą przygotowałem naprawdę mnie zaskoczyła. Połączenie dwóch składników...jakże innych. Z jednej strony dynia- nasze nadal niedocenione cudo jesieni, które przez to, że musimy czekać na nią rok daje nam wspaniały smak i bogactwo witam i oczywiście pestek, które są niezastąpione w choćby przepysznej granoli. Z drugiej strony cynamon- kora z drzewa, która już od wieków służy ludziom i wspaniale komponuje się z wszelakimi deserami oraz daniami wytrawnymi.
Dzisiaj postanowiłem postawić wszystko na jedną kartę i zaczęło się eksperymentowanie. Powstała zupa- krem z pieczonej dyni w cynamonie. Sam byłem bardzo bardzo ciekawy efektu jaki będzie na samym końcu, ale mówię wam, że to jest naprawdę pyszne. Polecam wam spróbować i ocenić. Czekam na wasze opinie :)
Dzisiaj postanowiłem postawić wszystko na jedną kartę i zaczęło się eksperymentowanie. Powstała zupa- krem z pieczonej dyni w cynamonie. Sam byłem bardzo bardzo ciekawy efektu jaki będzie na samym końcu, ale mówię wam, że to jest naprawdę pyszne. Polecam wam spróbować i ocenić. Czekam na wasze opinie :)
Przepis na krem dyniowy z cynamonem
Na bulion:
2 skrzydełka drobiowe
2 dorodne marchewki
1 korzeń pietruszki
ćwiartka selera
1 cebula
1 ząbek czosnku
sól, pieprz, liście laurowe, cząber, rozmaryn
Reszta:
połowa dyni hokkaido
łyżka cynamonu
100 ml śmietanki 30%
prażony kminek
chili
Podawać z ryżem.
Na początku obieramy warzywa i kroimy w niewielkie kawałki, które wraz ze skrzydełkami po dwugodzinnym gotowaniu dadzą nam wspaniały, aromatyczny bulion.
Dynię obieramy (uwaga dynia jest bardzo twarda, dlatego można łatwo się skaleczyć!) i kroimy w niewielką kostkę ok 3x3cm. Następnie wykładamy blachę papierem do pieczenia i rozkładamy dynię, na nią posypujemy troszkę pieprzu oraz soli i naszego głównego cynamonu, aby cała była nim opruszona. Można delikatnie polać ją oliwa z oliwek. Pieczemy ok 20 min w tem. 170 stopni.
Gdy nasza dynia będzie już miękka przekładamy ją do wcześniej przygotowanego bulionu bez warzyw, które później potrzebne będą do przygotowania sałatki jarzynowej. Wszystko ze sobą blendujemy, doprawiamy solą i pieprzem oraz chili jeśli będzie potrzeba i zabielamy śmietanka, pamiętając, że nie wolno już gotować.
Smacznego! :)
Pozdrawiam
bartek boratyn
Komentarze
Prześlij komentarz