Chcemy pysznosci!
Witajcie Kochani czytelnicy!
Powracam do Was po tych kilku bardzo ciężkich miesiącach bieżącego roku. Wydarzyło się naprawdę bardzo bardzo dużo i nie zawsze był czas tutaj powracać. Do tego liczne małe i duże problemy nie pozwoliły mi blogować, ale cały czas myślałem i miałem na uwadze to, że robię co dla Was i czekacie na różne smakołyki.
Gdy wchodząc na bloga po dłuższej przerwie i widzę kilkaset odwiedzin w ciągu dnia to świadczy to o czymś...robi się wtedy bardzo bardzo miło i jestem Wam za to nieprawdopodobnie wdzięczny. Zaczynam z nową siłą i pomysłami...będzie dużo na słodko, przez moją nową pracę w legendarnym i najlepszym Hotelu Bristol, ale również i na słono, bo co to przecież za kuchnia, bez dań mięsnych...
Dzisiaj mam dla Was coś bardzo prostego...idealnego do zrobienia na szybko po pracy, ale i zdrowego. Połączenie świeżej, młodej cukinii, kaszy gryczanej oraz ziół daje nieprawdopodobnie pyszny efekt. Zapraszam na kolejny przepis, tym razem bardzo szybkie placuszki.
Powracam do Was po tych kilku bardzo ciężkich miesiącach bieżącego roku. Wydarzyło się naprawdę bardzo bardzo dużo i nie zawsze był czas tutaj powracać. Do tego liczne małe i duże problemy nie pozwoliły mi blogować, ale cały czas myślałem i miałem na uwadze to, że robię co dla Was i czekacie na różne smakołyki.
Gdy wchodząc na bloga po dłuższej przerwie i widzę kilkaset odwiedzin w ciągu dnia to świadczy to o czymś...robi się wtedy bardzo bardzo miło i jestem Wam za to nieprawdopodobnie wdzięczny. Zaczynam z nową siłą i pomysłami...będzie dużo na słodko, przez moją nową pracę w legendarnym i najlepszym Hotelu Bristol, ale również i na słono, bo co to przecież za kuchnia, bez dań mięsnych...
Dzisiaj mam dla Was coś bardzo prostego...idealnego do zrobienia na szybko po pracy, ale i zdrowego. Połączenie świeżej, młodej cukinii, kaszy gryczanej oraz ziół daje nieprawdopodobnie pyszny efekt. Zapraszam na kolejny przepis, tym razem bardzo szybkie placuszki.
Pyszne placuszki z kaszy gryczanej i cukinii
Do przygotowania porcji dla 4 osób będziemy potrzebowali :
- 2 niewielkie młode cukinie
- woreczek ugotowanej kaszy gryczanej
- garść świeżej mięty
- kilka gałązek świeżej szałwii oraz pietruszki
- 150 ml mleka
- kilka łyżek mąki pszennej
- 3 jajka
- sól i pieprz do smaku
sposób wykonania:
1. Woreczek z kaszą wkładamy do gotującej się, osolonej wody i gotujemy ok 20 min.
2. Cukinie dokładnie myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach...bez obierania.
3. Gdy mamy ugotowaną kaszę, przesypujemy ją do miseczki i dodajemy do niej startą cukinie.
4. Następnie wsypujemy mąkę, wbijamy jajka, siekamy i dorzucamy zioła oraz doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
5. Na rozgrzaną patelnie wlewamy odrobinę oleju i smażymy małe placuszki z obu stron.
6. Gotowe możemy podawać z jogurtem naturalnym lub same.
Komentarze
Prześlij komentarz