Pommes au four aux noix, czyli pieczone jabłka z orzechową pianką...
W sobotnie popołudnie postanowiłem zrobić kolejny deser związny z tą piękną porą roku- jesienią...
Tyle daje nam pysznych składników...wykorzystajmy je...
********************************************
Przepis
Kilka jabłek
2 białka
ok 20 dag orzechów włoskich- zmielonych
cukier- 3 łyżki
likier- Advocat
Myjemy dokładnie jabłka,odcinamy wierz ok 2/3 cm. Następnie za pomocą łyżeczki wydrążamy środek...
Ubijamy pianę z białek... gdy będzie sztywna dodajemy cukier, mieszamy, a następnie zmielone orzechy...
Na spód jabłek wlewamy trochę likieru - Advokat, i dopełniamy pianą z orzechami...
Przykrywamy wierzchem jabłka i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na ok. 20/25 minut (w zależności od miękości jabłek).
Możemy podać w obecności bitej śmietany, lub lodów...
Jest to niezwykle proste...a obłędne w smaku...polecam :)
bon appétit !!!
W sobotnie popołudnie postanowiłem zrobić kolejny deser związny z tą piękną porą roku- jesienią...
Tyle daje nam pysznych składników...wykorzystajmy je...
********************************************
Przepis
Kilka jabłek
2 białka
ok 20 dag orzechów włoskich- zmielonych
cukier- 3 łyżki
likier- Advocat
Myjemy dokładnie jabłka,odcinamy wierz ok 2/3 cm. Następnie za pomocą łyżeczki wydrążamy środek...
Ubijamy pianę z białek... gdy będzie sztywna dodajemy cukier, mieszamy, a następnie zmielone orzechy...
Na spód jabłek wlewamy trochę likieru - Advokat, i dopełniamy pianą z orzechami...
Przykrywamy wierzchem jabłka i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na ok. 20/25 minut (w zależności od miękości jabłek).
Możemy podać w obecności bitej śmietany, lub lodów...
Jest to niezwykle proste...a obłędne w smaku...polecam :)
bon appétit !!!
rzeczywiście proste w wykonaniu, nawet dla tych którzy mają dwie lewe ręce tak jak ja. smacze również;-)
OdpowiedzUsuń