Pommes au four aux noix, czyli pieczone jabłka z orzechową pianką...


W sobotnie popołudnie postanowiłem zrobić kolejny deser związny z tą piękną porą roku- jesienią...

Tyle daje nam pysznych składników...wykorzystajmy je...




********************************************

                              Przepis
Kilka jabłek 

2 białka

ok 20 dag orzechów włoskich- zmielonych

cukier- 3 łyżki

likier- Advocat


Myjemy dokładnie jabłka,odcinamy wierz ok 2/3 cm. Następnie za pomocą łyżeczki wydrążamy środek...

Ubijamy pianę z białek... gdy będzie sztywna dodajemy cukier, mieszamy, a następnie zmielone orzechy...

Na spód jabłek wlewamy trochę likieru - Advokat, i dopełniamy pianą z orzechami...

Przykrywamy wierzchem jabłka i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.  na ok. 20/25 minut (w zależności od miękości jabłek).


Możemy podać w obecności bitej śmietany, lub lodów...


Jest to niezwykle proste...a obłędne w smaku...polecam :)

      bon appétit !!!











Komentarze

  1. rzeczywiście proste w wykonaniu, nawet dla tych którzy mają dwie lewe ręce tak jak ja. smacze również;-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty