Moc promieni słonecznych...
Za oknem temperatura sięga ponad 20 stopni. Lato czuja wszyscy.
To piekny czas, w którym inspirację znajdujemy na każdym kroku np.: kwitnące bratki podpowiadają nam, aby użyć ich do fantastycznej sałatki z rukolą i grejpfrutem. Moc produktu sezonowego jest ogromna.
Najlepsze restauracje na świecie cieszą się swoją sławą tylko przez idealnie dobrany produkt.
Łańcut !!!! Obudź się i pomyślcie zarazem patrząc się wokoło siebie jakie fantastyczne produkty ziemia rodzi z okolicznych ziem. Podam przykład o którym marzę...obłędne jabłka z pobliskich sadów z Albigowej to najlepsza inwestycja w restauracji...kaczka pieczona tymi właśnie owocami może doprowadzić was do gwiazdki Michelin...jabłka faszerowane nadzieniem marcepanowym staną się najbardziej znaną reklamą Łańcuta...tylko chęci i pomysłów :)))) których jest cała głowa :)
Zapraszam was na pyszny deser w moim wykonaniu :)
Ryżowiec jogurtowy
Pieczemy biszkopt:
4 jajka
15 dag cukru
7,5 dag mąki pszennej
5 dag mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Biszkopt:
Ubijamy piane z białek, nastepnie dodajemy cukier oraz żółtka. Po chwilowym wymieszaniu dodajemy resztę składników i wylewamy na formę. Pieczemy ok 30/40 min w temperaturze 180 st.
Następnie pieczemy ryż:
1 szklanka ryżu
2 szklanki mleka
cukier
Do gotującego mleka wsypujemy wypłukany ryż. Gotujemy go do miekkości i dodajemy cukier.
Następnie wstawiamy na chwilę do piekarnika na ok 10 min. Wylewamy gotowy na zimny biszkopt.
Następnie robimy nadzienie jogurtowe:
1 galaretka poziomkowa
1 duży jogurt
Gotujemy galerletkę i odstawiamy do ostudzenia. Gdy galaretka zaczyna nam tężeć dodajemy jogurt i ubijamy. Gotowe wylewamy na wysypany wcześniej ryż.
Wierzch obsypujemy obficie wiórkami świeżego kokosu.
Smacznego.
Pozdrawiam i polecam, bartek.
To piekny czas, w którym inspirację znajdujemy na każdym kroku np.: kwitnące bratki podpowiadają nam, aby użyć ich do fantastycznej sałatki z rukolą i grejpfrutem. Moc produktu sezonowego jest ogromna.
Najlepsze restauracje na świecie cieszą się swoją sławą tylko przez idealnie dobrany produkt.
Łańcut !!!! Obudź się i pomyślcie zarazem patrząc się wokoło siebie jakie fantastyczne produkty ziemia rodzi z okolicznych ziem. Podam przykład o którym marzę...obłędne jabłka z pobliskich sadów z Albigowej to najlepsza inwestycja w restauracji...kaczka pieczona tymi właśnie owocami może doprowadzić was do gwiazdki Michelin...jabłka faszerowane nadzieniem marcepanowym staną się najbardziej znaną reklamą Łańcuta...tylko chęci i pomysłów :)))) których jest cała głowa :)
Zapraszam was na pyszny deser w moim wykonaniu :)
Ryżowiec jogurtowy
Pieczemy biszkopt:
4 jajka
15 dag cukru
7,5 dag mąki pszennej
5 dag mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Biszkopt:
Ubijamy piane z białek, nastepnie dodajemy cukier oraz żółtka. Po chwilowym wymieszaniu dodajemy resztę składników i wylewamy na formę. Pieczemy ok 30/40 min w temperaturze 180 st.
Następnie pieczemy ryż:
1 szklanka ryżu
2 szklanki mleka
cukier
Do gotującego mleka wsypujemy wypłukany ryż. Gotujemy go do miekkości i dodajemy cukier.
Następnie wstawiamy na chwilę do piekarnika na ok 10 min. Wylewamy gotowy na zimny biszkopt.
Następnie robimy nadzienie jogurtowe:
1 galaretka poziomkowa
1 duży jogurt
Gotujemy galerletkę i odstawiamy do ostudzenia. Gdy galaretka zaczyna nam tężeć dodajemy jogurt i ubijamy. Gotowe wylewamy na wysypany wcześniej ryż.
Wierzch obsypujemy obficie wiórkami świeżego kokosu.
Smacznego.
Pozdrawiam i polecam, bartek.
ciekawe połączenie i na pewno pyszne ciacho :) idealne na wiosenny słoneczny dzień. Mam pytanie...czy masa ryżowa dobrze "skleja się" z biszkoptem?
OdpowiedzUsuńWitam ;)
UsuńNo własnie tak, sam bardzo bałem się oto, ale wyszło bardzo dobrze :)
ale super ciacho :-)
OdpowiedzUsuńdzięki ;)))
Usuńciekawy pomysł, pierwszy raz widzę ciasto z masą ryżową. wygląda intrygująco :)
OdpowiedzUsuńapetyczne ciasteczko)))
OdpowiedzUsuńzapisuję! :)
OdpowiedzUsuń