Trudno...czekam, aż nadejdzie...

Ahhhh wiosna !!! wiosna !!! gdzie jesteś ???

Pogoda jak z Londynu...deszcz, pochmurno, mgły. 
Totalna załamka, nic sie nie chce.
"Inspiracje wychodzą na deszcz"

Nie poddając się walcze z okropną pogodą. Pragnąc ulepszyć choc troszkę mój nastrój zrobiłem krem ogórkowy, ale z czymś...:)

Trudno mówić dzis o jakiejkolwiek inspiracji, ale dziś oglądałem powtórkę progamu Must Be The Music i bardzo spodobał mi się jeden występ podczas eliminacji. Sami zobaczcie. słucham tego cały dzień i tworzę :)

Alepak - Oblubieńcy- Must Be The Music 5.


Krem ogórkowy z serkami


Składniki:

włoszczyzna (na wywar)

duży słoik ogórków kiszonych

1 ogórek świeży

masło do duszenia

3 duże serki topione 

sól, pieprz, śmietana


groszek ptysiowy:

10 dag masła

1 szklanka wody

20 dag mąki

2 jajka

2 żółtka

trochę soli


Gotujemy wywar z włoszczyzny. Osobno ogórki starte na małych oczkach dusimy na maśle. Dodajemy serki topione. Miksujemy z wywarem. Zagęszczamy mąką i dodajemy 2 łyżki śmietany.

Wszystko jeszcze raz blendujemy. Podajemy z groszkiem ptysiowym.


Groszek ptysiowy - wykonanie:

Masło rozpuścić, wodę zagotować i dodać mąkę. Ubijać, aby nie powstały grudki. Po ostudzeniu dodawać po 1 jajku cały czas ubijając. Formowac małe kuleczki. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku.


Smacznego :)

Pozdrawiam bartek.









Komentarze

  1. Nietypowa propozycja, ale podoba mi się - pewnie dlatego, że lubię i zupę ogórkową, i serową :) To musi stanowić ciekawe zestawienie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście, połączenie smakuje super, zapraszam do wypróbowania :)
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Nie wiem dlaczego, ale ogórkowa ze świeżych ogórków mnie przeraża ;) Ale wygląda bardzo ładnie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty