Trudno...czekam, aż nadejdzie...
Ahhhh wiosna !!! wiosna !!! gdzie jesteś ???
Pogoda jak z Londynu...deszcz, pochmurno, mgły.
Totalna załamka, nic sie nie chce.
"Inspiracje wychodzą na deszcz"
Nie poddając się walcze z okropną pogodą. Pragnąc ulepszyć choc troszkę mój nastrój zrobiłem krem ogórkowy, ale z czymś...:)
Trudno mówić dzis o jakiejkolwiek inspiracji, ale dziś oglądałem powtórkę progamu Must Be The Music i bardzo spodobał mi się jeden występ podczas eliminacji. Sami zobaczcie. słucham tego cały dzień i tworzę :)
Alepak - Oblubieńcy- Must Be The Music 5.
Krem ogórkowy z serkami
Składniki:
włoszczyzna (na wywar)
duży słoik ogórków kiszonych
1 ogórek świeży
masło do duszenia
3 duże serki topione
sól, pieprz, śmietana
groszek ptysiowy:
10 dag masła
1 szklanka wody
20 dag mąki
2 jajka
2 żółtka
trochę soli
Gotujemy wywar z włoszczyzny. Osobno ogórki starte na małych oczkach dusimy na maśle. Dodajemy serki topione. Miksujemy z wywarem. Zagęszczamy mąką i dodajemy 2 łyżki śmietany.
Wszystko jeszcze raz blendujemy. Podajemy z groszkiem ptysiowym.
Groszek ptysiowy - wykonanie:
Masło rozpuścić, wodę zagotować i dodać mąkę. Ubijać, aby nie powstały grudki. Po ostudzeniu dodawać po 1 jajku cały czas ubijając. Formowac małe kuleczki. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku.
Smacznego :)
Pozdrawiam bartek.
Pogoda jak z Londynu...deszcz, pochmurno, mgły.
Totalna załamka, nic sie nie chce.
"Inspiracje wychodzą na deszcz"
Nie poddając się walcze z okropną pogodą. Pragnąc ulepszyć choc troszkę mój nastrój zrobiłem krem ogórkowy, ale z czymś...:)
Trudno mówić dzis o jakiejkolwiek inspiracji, ale dziś oglądałem powtórkę progamu Must Be The Music i bardzo spodobał mi się jeden występ podczas eliminacji. Sami zobaczcie. słucham tego cały dzień i tworzę :)
Alepak - Oblubieńcy- Must Be The Music 5.
Krem ogórkowy z serkami
Składniki:
włoszczyzna (na wywar)
duży słoik ogórków kiszonych
1 ogórek świeży
masło do duszenia
3 duże serki topione
sól, pieprz, śmietana
groszek ptysiowy:
10 dag masła
1 szklanka wody
20 dag mąki
2 jajka
2 żółtka
trochę soli
Gotujemy wywar z włoszczyzny. Osobno ogórki starte na małych oczkach dusimy na maśle. Dodajemy serki topione. Miksujemy z wywarem. Zagęszczamy mąką i dodajemy 2 łyżki śmietany.
Wszystko jeszcze raz blendujemy. Podajemy z groszkiem ptysiowym.
Groszek ptysiowy - wykonanie:
Masło rozpuścić, wodę zagotować i dodać mąkę. Ubijać, aby nie powstały grudki. Po ostudzeniu dodawać po 1 jajku cały czas ubijając. Formowac małe kuleczki. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku.
Smacznego :)
Pozdrawiam bartek.
Nietypowa propozycja, ale podoba mi się - pewnie dlatego, że lubię i zupę ogórkową, i serową :) To musi stanowić ciekawe zestawienie!
OdpowiedzUsuńoczywiście, połączenie smakuje super, zapraszam do wypróbowania :)
UsuńPozdrawiam :)
Nie wiem dlaczego, ale ogórkowa ze świeżych ogórków mnie przeraża ;) Ale wygląda bardzo ładnie :)
OdpowiedzUsuń