Niemiecko-francuska przekąska...czyli flammkuchen...
500 g mąki
2 łyżka oliwy z oliwek
250 ml wody
2 łyżeczki soli
200 g crème fraîche ( może być połączona kwaśna śmietana ze słodką)
ok. 400 g (ok.4 cebule)
ok. 300 g bekonu bardzo cieniutko pokrojonego
sól i czarny pieprz
Mąkę przesiać do miski , dodać sól i wymieszać. Dodać wodę i oliwę . Ugniatać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (jeżeli ciasto będzie się rozpadało, dodać odrobinę więcej wody, jeżeli będzie klejące – mąki).
Ciasto uformować na kształt kulki, przykryć ściereczką i odłożyć na pół godziny.
Cebulę pokroić w piórka, crème fraîche doprawić solą i pieprzem.
Ciasto przełożyć na wysypaną mąką stolnicę i przekroić na pół. Rozwałkować na bardzo cienkie kawałki. Posmarować crème fraîche, rozłożyć równomiernie cebulę i bekon. Przełożyć na blachę, piec ok. 10 minut. Brzegi powinny być ciemnozłote, tak jak w pizzy.
Guten appetit :)
Polecam !!! Jest to naprawdę bardzo proste...a jak smakuje...:)
Bartek B. :)
500 g mąki
2 łyżka oliwy z oliwek
250 ml wody
2 łyżeczki soli
200 g crème fraîche ( może być połączona kwaśna śmietana ze słodką)
ok. 400 g (ok.4 cebule)
ok. 300 g bekonu bardzo cieniutko pokrojonego
sól i czarny pieprz
Mąkę przesiać do miski , dodać sól i wymieszać. Dodać wodę i oliwę . Ugniatać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (jeżeli ciasto będzie się rozpadało, dodać odrobinę więcej wody, jeżeli będzie klejące – mąki).
Ciasto uformować na kształt kulki, przykryć ściereczką i odłożyć na pół godziny.
Cebulę pokroić w piórka, crème fraîche doprawić solą i pieprzem.
Ciasto przełożyć na wysypaną mąką stolnicę i przekroić na pół. Rozwałkować na bardzo cienkie kawałki. Posmarować crème fraîche, rozłożyć równomiernie cebulę i bekon. Przełożyć na blachę, piec ok. 10 minut. Brzegi powinny być ciemnozłote, tak jak w pizzy.
Guten appetit :)
Bartek B. :)

Komentarze
Prześlij komentarz