Focaccia - naga pizza ?

Focaccia jest potrawą kuchni włoskiej, jest rodzajem pieczywa, będącego podstawą pizzy (bez sera i sosu pomidorowego – samo ciasto). Każdy region Włoch może się pochwalić inną odmianą focacci, od suchego, z solą, ziołami (rozmaryn, szałwia) polanego oliwą ciasta, do pulchnego z suszonymi pomidorami i oliwkami. Zazwyczaj podawane na ciepło.


No właśnie...jaka powinna być...sucha czy pulchna ?!?

Gdy czytałem książkę "Smakuje" G. Łapanowskiego dowiedziałem się bardzo duzo o tej niezwykłej przekąsce. Od dawna jest najchętniej robionym śniadaniem przeze mnie :)

Uwielbiam ją za to różnorodność, bo przecież gdzie jest powiedziane że musi być akurat podana z tymi składnikami powyżej ?
Dodajemy do niej suszone pomidory, oliwki, czosnek, różne sery, rozmaryn a nawet bazylię :) Kto z czym lubi...od koloru do wyboru :)
Zachęcam was do zrobienia tego fantastycznego ciasta bo ma jeden ogromny plus !!! Ciasto na focaccie jest ciastem "potrójnym" tzn. że jest identyczne jak do pizzy oraz grissini, tylko oczywiście każde w inny sposób zrobione.


Ja ostatnio jak robiłem z drugiej połowy ciasta została stworzona pizza.

Tak więc zaczynamy :)
Potrzebne nam będą:

1 i 1/2 szkalnki mąki pszennej razowej
1 szklanka mąki pszennej
1/4 kostki drożdży
3/4 szkalnki ciepłej wody
1 łyżka cukru
1 łyżka soli
1 łyżka oliwy z oliwek

Drożdże rozrabiamy z woda i cukrem, aby zaczęły pracować, na 15 minut odstawiając.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, oliwę i rozczyn wcześniej zrobiony.
Dokładnie wyrabiamy ciasto i dzielimy go na 3 lub 2 "bułeczki". Smarujemy je lekko byłeczki olejem, aby nam nie wyschły, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Po czasie oczekiwania focaccie lekko formujemy w zależności jaką chcemy...czy suchą czy pulchną :)
Układamy lekko wciskając do niej na co ammy ochotę.
Pieczemy w temperaturze 180 st ok 20/25 min :)

Polecam i pozdrawiam was :) bartek.



Komentarze

  1. Naga pizza :) Wygląda przesmacznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię focaccię, najbardziej z ziołami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Focaccia najlepsza jest z dodatkiem sera, np. Coreggio. Przyznam się od razu, że to nie mój pomysł, tylko podpatrzone w Dominium. Daje radę! :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty