Ubóstwiam ten smak...

Dzisiaj wpis na blogu o bardzo cenionym warzywie...brokule.

Podczas samego gotowania już zakochałem się w tym zapachu...następnie blendowanie na delikatne puree wparawia w zachywt.
Dekoruje, uszlachetnia i dodaje cudownego smaku. 
Dzisiaj połączyłem kuchnię francuską wraz właśnie z nim. Wyszło pysznie, choć miałem obawy co do tego dania. Spróbujcie sami :)
Przedstawiam wam Coq au vin z delikatnym puree z brokuła.


Coq au vin z delikatnym puree z brokuła

Potrzebne nam będą:
udko z kurczaka
brokuł
marchewka
cebula
koniak, wino
zioła
oliwa
pieprz i sól

Na samym początku flambirujemy nogę kurczaka. Na patelnie do udka i warzyw wlewamy koniak i podpalamy. Do mięsa wlewamy wodę, dodajemy zioła i gotujemy ok 20 min na wolnym ogniu. Na samym końcu wlewamy wino i czekamy aż odparuje. Całość przekładamy do rękawa do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na ok 40 min w temparaturze 180st.
W tym czasie gotujemy brokuła w solonej wodzie (ok 10-15 min). Odlewamy wodę i blendujemy na puree.
Upieczone udko wraz z sosem i warzywamy przekładamy na talerz i na sam koniec nakładamy puree .

Smacznego :)
Pozdrawiam i polecam, bartek.






Komentarze

  1. Puree, kremy... BROKUŁ! Kocham to cudowne warzywo, można je jeść pod tyloma postaciami i zawsze jest takie pyszne!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty