Sezon na porzeczki - konkurs.

Porzeczki...czarne, czerwone, a nawet białe. Wszystkie inne...w smaku, zapachu. Wzbogacają nasza dietę, a przy okazji wspaniale smakują. Wiele z nas ich nie lubi tych fantastycznych owoców, ponieważ są nieziemsko kwaśne. To jest oczywiście plus bo ten smak dostarcza nam witaminę C.


Kilogram czerwonych porzeczek...co z tym zrobić ??? Zaraz się wszyscy przekonamy, ale najpierw ten oczekiwany moment ogłoszenia wyników konkursu facebookowego.
Przepis przekonał mnie swoją prostoą, niebanalnością wybory składników oraz wyglądem. To musi być pyszne!!!

WYGRYWA "CZUJĘ MIĘTĘ" swoim TORTEM NALEŚNIKOWYM !
Gratulacje :) :)

A oto przepis: Tort naleśnikowy !


Budyń porzeczkowy na zimno...


Biszkopt:

4 jajka
15 dag cukru
7,5 dag mąki pszennej
5 dag mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Biszkopt:
Ubijamy piane z białek, nastepnie dodajemy cukier oraz żółtka. Po chwilowym wymieszaniu dodajemy resztę składników i wylewamy na formę. Pieczemy ok 30/40 min w temperaturze 180 st.


1 kg czerwonych porzeczek myjemy i blendujemy na jednolitą masę. Następnie dodajemy kilka łyżek cukru, w zalezności jak lubimy i zagotowujemy. 2 opakowania budyniu śmietankowego rozpuszczmy w niewielkiej ilości musu z dodatkiem wody. Dokładnie wymieszany budyń wlewamy do gotującego się musu.

Gdy zgęstnieje odstawiamy do ostudzenia, a nastepnie wylewamy na wcześniej upieczony biszkopt.


2 truskawkowe galaretki rozpuszczamy w 500ml wody i czekamy aż stężeją. W tym czasie ubijamy 2 śnieżki w 400ml mleka. Gdy będą mgotowe, a galaretki będą tężące łączymy i delikatnie mieszamy. Gotowe wylewamy na biszkopt z budyniem i czekamy do zastgnięcia się masy na wierzchu. Najlepiej włożyć placek do lodówki. Na sam koniec posypujemy płatkami jadalnej róży.


Smacznego :) Idealny na upalny dzień :)
Polecam i pozdrawiam, bartek.





Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty