Kaszotto z kaszy jęczmiennej z grzybami leśnymi...

Jak z ryżu to dlaczego nie z kaszy ???

Mowa dziś o daniu zwanym kaszoto :) Choć nazwa bardzo nie przekonywuje do siebie to uwierzcie mi, że jest równie dobre w smaku jak broniące pierwszego miejsca risotto.
Dzisiaj zaproponuję wam w wersji jesiennej...z grzybami leśnymi :)))





Kaszotto z kaszy jęczmiennej z grzybami leśnymi...

Potrzebujemy do przygotowania 2 porcji:
1 szklanka kaszy jęczmiennej
1,5 l bulionu drobiowego
125 ml białego wina
5/6 prawdziwków
szczypta szafranu
sól, pieprz, przyprawy
1 cebula
3 łyżki masła

Na patelni rozpuszczamy masło. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy ją. W trakcie smażenia kroimy prawdziwki. Gdy cebula będzie już zeszklona dodajemy pokrojone prawdziwki. Smażdymy wszystko na niewielkim ogniu ok. 10 minut.
Następnie po tym czasie wsypujemy na patelnię kasze jęczmienną. Wszystko razem dokładnie mieszamy i zalewamy lekko bulionem. Gotujemy na najmniejszym ogniu cały czas mieszając. Czynność podlewannia bulionem powtarzamy w momentach, gdy juz będzie go brakowało na patelni. W połowie zalewania dodajemy białe wino. Gotujemy, by odparowało. Do końca po winie podelwamy bulionem. Na samym końcu dodajemy szczyptę szafranu i sprawdzamy czy kasza ma już odpowienia miękkość.
Gdy jest już dobra gotowe kaszotto przekładamy na talerz.

Smacznego :)))
Proste, a pyszne danie gotowe :)))
Pozdrawiam, bartek boratyn















Komentarze

  1. Właśnie od rana chodzi za mną takie oto danie! :-) mniaam

    OdpowiedzUsuń
  2. zawsze dodawałam wino na początku, tzn że popełaniam błąd ?
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Popełniłaś karygodny błąd Bożeno...

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty