Ciekawe, inspirowane koncem lata
Co za ciekawy dzień, nieprawdopodobnie inspirujący. Pogoda za oknem tak wyjątkowa, że musiałem wkroczyć do kuchni i stworzyć coś genialnego. Połączenie grillowanej cukinii z szafranem, czosnkiem, cebulą oraz chili z sosem z prawdziwych suszonych prawdziwków i włoskim makaronem. Eksplozja smaków i aromatów. Na wierzchu całość posypana oryginalnym parmezanem i natka pietruszki. Polska, Włochy - co za pyszne wczesne jesienne połączenie składników. Letnia cudowna cukinia, a na przeciw jesienne prawdziwki, które ubóstwiam. Skosztujcie to koniecznie na obiad lub kolacje. Bardzo szybka i prosta potrawa, pod którą podpisuje się obiema rękami! :)
Pozdrawiam, bartek
Pozdrawiam, bartek
Dzisiejsze danie przeznaczone jest dla dwóch osób!
Włoski makaron z cukinią i grzybami
250 g ulubionego makaronu
1 duża, zielona cukinia
spora garść suszonych grzybów
pół cebuli
duży ząbek czosnku
szczypta szafranu
śmietanka 30%
oliwa z oliwek
sól, pieprz
siekana natka pietruszki
parmezan
1. Myjemy dokładnie cukinie i kroimy ją w krążki, następnie na ćwiartki.
2. Grzyby gotujemy w wodzie, by powstał nam mocny wywar.
3. Na patelnie wlewamy oliwę i podsmażamy na niej cebulę oraz czosnek. Następnie wrzucamy cukinię i posypujemy szafranem. Całość dusimy ok 15 min.
4. Zagęszczamy wywar i dodajemy śmietankę.
5. Warzywa łączymy z ugotowanym makaronem al'dente i zalewamy wszystko sosem grzybowym.
6. Doprawiamy do smaku i całość posypujemy posiekaną natką pietruszki oraz tartym parmezanem.
Komentarze
Prześlij komentarz