Slodko - slone

Dzisiaj prezentuję Wam mój najnowszy przepis, bardzo ciekawy i wyjątkowy, gdyż użyłem figi, a jak wszyscy wiemy teraz na nie sezon. Kuchnia sezonowa, końca lata, a może już jesienna, któż to wie. Na pewno mogę obiecać Wam, że będzie pysznie, gdyż sama Magda Gessler wczoraj na swoim Facebooku skomentowała zdjęcie tego dnia. Kochani zapraszam do kuchni!
Połączenie makaronu penne z grillowanym ogórkiem z szafranem, szynką szwarcwaldzką i figami to połączenie nie z tej ziemi. Niby słony smak szynki, a przebija go nieprawdopodobnie pyszna w tym okresie świeża figa. Musicie to skosztować.

Kochani taki piękny dzisiaj dzień, słońce świeci, ciepło. 1 października, magiczny dzień dla nas studentów. Zaczynamy kolejny rok studiów. Mam dla nas wszystkich życzenia, aby ten rok był dla nas pełen niespodzianek, dobrych stopni na uczelniach i najważniejsze jest to, abyśmy mieli całą głowę inspiracji i pomysłów, bo tylko z nimi mamy szansę osiągnąć sukces!


Penne z ogórkiem, szynką szwarcwaldzką, i figami

Porcja dla dwóch osób

- 150 g makaronu penne
- 3 ogórki gruntowe
- kilka plastrów szynki szwarcwaldzkiej
- garść pomidorów koktajlowych
- łyżeczka siekanego imbiru
- 3 świeże figi
- szczypta szafranu
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz

1. Na rozgrzaną patelnie wlewamy troszkę oliwy i aromatyzujemy ją siekanym imbirem
2. Następnie dorzucamy pokrojonego w kostkę ogórka oraz posypujemy go szafranem. Smażymy wszystko na wolnym ogniu. Później dorzucamy pomidorki koktajlowe oraz doprawiamy do smaku.
3. Na sam koniec dajemy cząstki świeżych fig. 
4. Do gotującej wody dodajemy odrobinę soli oraz oleju i wrzucamy makaron. Gotujemy go al'dente.
5. Gotowy makaron odcedzamy i dorzucamy do naszych warzyw. Wszystko dokładnie mieszamy.

Bardzo proste, a zaskakujące w smaku danie już gotowe. 
Pozdrawiam i polecam
bartek boratyn





Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty