Lekcja 1 - biszkopt

Dzień dobry

Wiele z Was prosiło mnie, abym powiedział/pokazał jak to naprawdę jest z tym biszkoptem. 
Za bardzo nie chce wierzyć w to, że tak proste ciasto Wam nie wychodzi. Często słyszę, że podczas pieczenia opada, bądź tworzy się zakalec. Myślę, że powodów słodkiej katastrofy jest wiele. 

Pierwszym z nich jest oczywiście dobra receptura. Jeśli mamy poprawnie podane składniki, wystarczy umiejętnie zrobić ciasto - o czym za chwilę. 

Drugim, a zarazem najważniejszym powodem jest oczywiście sposób wykonania. W dalszej części artykułu opiszę dokładny sposób wykonania.

Trzecim powodem może, ale nie musi być pieczenie. Zbyt wysoka temperatura podczas pieczenia spowoduje szybkie upieczenie się ciasta z dołu oraz z góry, zostawiając surowy środek. Najlepsza temperatura do wypieku biszkoptów to 165/170 st. 

Czwartym powodem, który zawsze doprowadza mnie do śmiechu jest...rzucanie upieczonym ciastem.  Słyszem o tym wiele historii i twierdzeń mówiących, że po upieczeniu biszkopt należy rzucić o ziemię, aby powietrze, które ma w środku wyleciało - bzdura. 


Teraz krok po kroku opiszę mój sposób wykonania. Zapraszam do wypróbowania.

Składniki:
10 jajek
270 g białego cukru
350 g mąki pszennej

1. Do miski wybijamy całe jajka
2. Dosypujemy do jajek cukier
3. Robotem kuchennym, bądź mikserem ubijamy jajka z cukrem na bardzo puszystą masę. Powinna być kremowa, wpadająca w odcień bieli. Potrwa to ok 10/15 min. 
4. Piekarnik nastawiamy na 165 stopni.
5. Odważoną mąkę przesiewamy przez sitko, by nadać lekkości i puszystości
6. Do ubitej masy jajecznej wsypujemy (na dwa lub trzy razy) przesianą mąkę. Bardzo delikatnie mieszamy - najlepiej drewnianą łyżką.
7. Po dokładnym, ale bardzo delikatnym mieszaniu, puszyste ciasto przelewamy do formy. Pamiętajmy o wyścieleniu dnia formy papierem do pieczenia.
8. Wkładamy biszkopt do piekarnika i pieczemy ok 30/40 min. 
9. Jeśli wydaje nam się, że ciasto się upiekło - wbijamy drewniany patyczek  i sprawdzamy, czy zostało na nim surowe ciasto. Jeśli patyczek jest suchy - biszkopt jest gotowy.




fot. pinterest.com


Komentarze

Popularne posty